Inainte sa-si numere cistigul, orice banca stie ca poate pierde bani si ca trebuie sa puna de-o parte. Cit si cum este ceea ce se cheama managementul riscului.

Intrate o data cu tara in Uniunea Europeana, si bancile comerciale din Romania vor fi nevoite sa se conformeze regulilor Comunitatii Europene. Denumite dupa orasul elvetian de unde au fost emise, reglementarile Basel II stabilesc cerintele minime in ceea ce priveste capitalul unei banci destinat acoperirii riscului asociat activitatii de creditare, a celui de piata si a riscului operational.

Reprezentanti ai bancilor comerciale si ai BNR au disecat la conferinta Basel II- managementul riscului, organizat de Piata financiara, ce trebuie sa se schimbe in sistemul bancar romanesc incepind cu anul 2007.

Costuri pentru banci, beneficii pentru clienti

Managementul riscului suna complicat. Si chiar este. Pentru a se putea pune la punct cu cerintele europene, bancile comerciale din Romania vor cheltui bani multi pe sisteme informatice si pregatirea personalului. Conformarea sistemului bancar (sub supravegherea BNR) la acordul Basel II presupune ca fiecare banca sa-si evalueze in detaliu toate riscurile care pot conduce la pierderi financiare si sa-si calibreze ca atare capitalul. Astfel, riscul de a da faliment scade simtitor, ceea ce este bine si pentru banci, si pentru clientii acestora. Cetatenii care economisesc vor putea intr-adevar sa doarma linistiti pentru ca nu vor pierde banii, deoarece institutiile de credit vor preveni riscul prin metode mai performante, afirma Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR. Pe de alta parte, o data cu implementarea acordului Basel II, doritorii de credite vor oferi bancilor informatii mai detaliate decit in prezent.

Avantajul este ca, avind la dispozitie mai multe informatii, bancile vor putea sa diferentieze conditiile de creditare in functie de bonitatea clientului.

Politia creditelor va sprijini bancile

Potrivit presedintelui Biroului de Credit, Serban Epure, baza de date a institutiei contine in prezent date referitoare la un numar de 314.000 de persoane care s-au imprumutat la banci. Suma totala a restantelor curente acumulate de aceste persoane la plata creditelor contractate se ridica la 665 de miliarde de lei, 1,1 milioane de euro si 713 mii de dolari. Biroul de Credit va putea, insa, in curind, sa ofere informatii mult mai detaliate asupra istoricului de creditare al unei persoane, dar si asupra girantilor, codebitorilor si cosemnatarilor unui contract de imprumut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri