Banca Nationala a Romaniei a anuntat cea mai mica dobanda de referinta din ultimii trei ani, de cand calculeaza acest indicator.
Pentru luna martie, dobanda a fost calculata la 10,75%, cu aproape 5 puncte procentuale mai mica decat cea a lunii februarie. S-a inregistrat astfel si cea mai mare variatie lunara, echivalenta cu cea totalizata in sapte luni, din iulie 2004 si pana in februarie 2005. Dobanda de referinta reprezinta nivelul ratei dobanzii platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la bancile comerciale in luna anterioara celei pentru care se face anuntul. Aceasta inseamna ca, in februarie, BNR nu a mai vrut sa plateasca bancilor comerciale in medie decat 10,75%. Este, deci, un semnal pentru banci sa caute sa plaseze banii in alte parti decat la BNR daca vor dobanzi mai bune. "Creditul va fi mult mai usor de suportat. El va fi atractiv si pentru firme, nu numai pentru persoanele fizice", considera Mugur Stet, purtator de cuvant al BNR. In acest fel va creste valoarea investitiilor efectuate prin credite. Dobanzile vor urmari inflatia, tintita anul acesta la 7%, a mai precizat Stet.

LIBERALIZARE.

Diminuarea drastica a dobanzii de referinta arata intentia Bancii Nationale a Romaniei de a grabi liberalizarea contului curent, proces in urma caruia strainii vor putea face depozite in lei. Existenta unei rate a dobanzii mari la depozitele in lei ar fi putut atrage intrari masive de sume in valuta, fapt ceea ce ar fi accentuat procesul de intarire a leului. Pe de alta parte, amanarea procesului de liberalizare ar pune in pericol integrarea in Uniunea Europeana, apreciaza guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

EFECT DIRECT.

Dobanda de referinta are si un efect direct asupra creditarii. Pentru crearea de noi locuri de munca prin infiintarea sau dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii, se pot acorda potrivit legii, din bugetul asigurarilor pentru somaj, credite cu o dobanda de 50% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei. In judetele in care rata medie anuala a somajului s-a situat peste rata medie anuala a somajului pe tara, comunicata de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, creditele se acorda in anul calendaristic urmator cu o dobanda de 25% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri