Cresterea buna dintr-o anumita perioada de timp a unor actiuni nu trebuie sa reprezinte, pentru cei care doresc sa joace la Bursa, principalul indicator pentru a miza pe acea societate. Marii jucatori de pe piata de capital pot creste artificial pretul unei actiuni tocmai pentru a-i atrage pe novici.

In momentul in care o persoana doreste sa cumpere o actiune, nu trebuie sa ia in calcul numai randamentul din ultimul timp al actiunii de pe piata de capital. Investitorul trebuie sa tina cont si de alti indicatori, precum valoarea contabila a actiunii, rezultatele financiare ale societatii, lichiditatea actiunii si lista poate continua, sustine Razvan Pasol, director Intercapital Invest.

Tranzactii mari

Lichiditatea reprezinta valoarea totala a tranzactiilor care au loc intr-o singura zi cu actiunile unei societati, respectiv totalitatea vinzarilor si cumpararilor. Cu cit suma tranzactiilor este mai mare, cu atit se spune ca acea actiune are o lichiditate mai buna si devine mai atractiva pentru marii investitori. La polul opus se situeaza actiunile care au o lichiditate slaba, adica au volatilitate ridicata. Acestea pot reprezenta un risc pentru jucatorii fara experienta, iar speculatorii au in vizorul lor pacalirea celor care nu cunosc prea bine fenomenul.

Care sint societatile

Pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cele mai lichide societati sint bancile, companiile petroliere si societatile de investitii financiare (SIF). De fapt, intr-un top intocmit de firma de consultanta financiara KTD Invest de la inceputul acestui an, cea mai mare lichiditate au avut-o actiunile companiei Rompetrol Rafinare Constanta cu 3.614,464 miliarde de lei, Banca Transilvania cu 2.609,421 miliarde, Petrom cu 2.096,080 miliarde, SIF Oltenia cu 1.972,002 miliarde, BRD cu 1963,919 miliarde si SIF Moldova cu 1.182,356 miliarde lei. Acestea au detinut aproape 75% din lichiditatea totala a Bursei din perioada 1.01-4.03.2005, in suma totala de 18.596,558 miliarde de lei.

Actiuni uscate

La polul opus se situeaza societatile cu o lichiditate slaba. Intr-un asemenea clasament negativ se afla pe primul loc Agras, cu tranzactii in perioada 1.01 - 4.03.2005 de 266,777 milioane de lei, urmata indeaproape de Cost Tirgoviste cu 348,997 milioane de lei, Mopan Tirgu-Mures cu 383,501 milioane, Chimopar Bucuresti cu 710,490 milioane si Carbochim Cluj Napoca cu 2,383 miliarde de lei. Observam ca aceste cinci societati nu detin nici macar 0,01% din lichiditatea totala a Bursei in cele doua luni si ceva care au trecut din acest an.

Capcane pentru necunoscatori

Lichiditatea actuala, chiar si la cele mai slabe societati, nu reprezinta o problema pentru investitorii mici si mijlocii de la Bursa, spune Razvan Pasol, director Intercapital Invest. Si totusi, asta nu inseamna ca nu se pot face jocuri de catre marii investitori pe aceste societati cu o lichiditate slaba. Pentru speculatori, cresterea artificiala a pretului actiunilor la aceste societati cu volatilitate ridicata este o afacere foarte buna. Spre exemplu, actiunile Chimopar Bucuresti au avut pina acum doua saptamini o crestere de la inceputul anului de 120%, iar in prezent randamentul este de 72,68% (in perioada 1.01.2005-4.03.2005). Dar actiunile Chimopar au o lichiditate slaba, de numai 710.490.600 de lei. Actiunile cu lichiditate slaba sint usor de speculat de catre investitorii mari cu costuri putine, spune Pavel Eugen, jucator activ pe piata monetara internationala FOREX. Speculatiile, in sensul de a ridica pretul la actiunile cu volatilitate ridicata, se fac in general pe o perioada de timp scurta cu bani putini, ne mai atrage atentia Pavel Eugen.

Seceta sau ploaie?

Spre exemplu, la Chimopar Bucuresti a avut loc aproape sigur o cres-tere artificiala a actiunilor. Astfel, doi sau trei investitori cu o suma mica de bani (pina intr-un milliard de lei) cumpara actiuni Chimopar. Si in timp ce unul vinde cu un pret mai mare decit a cumparat, celalalt este de acord si achizitioneaza pachetul de actiuni in speranta ca vor atrage un investitor fara experienta, dornic de cistig rapid, in aceasta capcana. Pierderea celor doi este foarte mica, adica doar comisionul firmei de brokeraj si impozitul pe cistig, deoarece surplusul venit din pret si actiunile ramin la cei care s-au inteles sa faca acest joc. La o lichiditate a Chimopar de 710 milioane de lei, pierderea suferita nu trece de douazeci, maxim treizeci de milioane. O nimica toata pentru cel care stie sa speculeze. Investitorul care s-a pacalit va incerca apoi sa vinda actiunile cumparate, dar va observa ca nimeni nu le cumpara. Si uite asa ne putem trezi in situatia ca am cumparat actiuni pe care nu le putem vinde.

Dividende la SIF-uri

Consiliul de administratie al SIF Oltenia va propune Adunarii Generale a Actionarilor acordarea unui dividend brut de 650 de lei pe actiune, in crestere cu 75,6% fata de 2003, reiese din datele societatii transmise Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Societatea a raportat, pentru anul trecut, un profit net preliminat de 696,1 miliarde de lei, in crestere cu 141% comparativ cu anul 2003, cind acest indicator a inregistrat valoarea de 288,3 miliarde de lei. In 2003, societatea a acordat actionarilor un dividend brut de 370 de lei pe actiune.

SIF Oltenia a anuntat, vineri 4 martie, convocarea Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor (AGA) si a Adunarii Generale Extraordinare (AGEA) pentru data de 22 aprilie. Urmeaza ca Adunarea Generala Ordinara sa aprobe situatiile financiare ale exercitiului financiar 2004, distribuirea profitului, valoarea dividendului (650 de lei pe actiune) si termenul de plata. Au mai fost anuntate pina acum dividendul la SIF Banat Crisana la 500 de lei pe actiune pentru anul 2004 si cel de la SIF Moldova la 600 de lei. Urmeaza ca in aceste zile sa se dea publicitatii valoarea dividendului la SIF Transilvania si SIF Muntenia. Se pare ca valoarea lui va fi tot undeva intre 500, respectiv 650 de lei pe actiune. Asta inseamna ca cine a subscris un cupon Vacaroiu la SIF-uri va primi drept dividend o suma cuprinsa intre 500 si 700.000 de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri