Desi, inca din 2004, se spunea ca piata romaneasca a asigurarilor are sanse sa ajunga la un miliard de euro, numerosi actori de pe piata se indoiesc ca, pina la finalul acestui an, sistemul privat de asigurari se va putea lauda cu o asemenea cifra. Piata a atins anul trecut 800 de milioane de euro, o data cu cresterea numarului de asigurari obligatorii facute de persoanelor care au contractat credite ipotecare si al politelor CASCO.

Nici la finalul acestui an, piata asigurarilor nu va atinge un miliard de euro. Cred ca va creste cu cel mult 20a, astfel incit se va stabili sub pragul miliardului de euro, este de parere presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), Cristian Constantinescu. El a explicat ca ritmul de crestere al pietei este incetinit de reducerile tarifelor la polita obligatorie de raspundere civila auto (RCA): Piata depinde prea mult de aceasta asigurare. Ponderea ei in totalul incasarilor este de circa 20a. Iar anul acesta, desi tarifele RCA s-au scumpit cu 35a, majoritatea firmelor care au vindut polite obligatorii au redus pretul cu 10a. Potrivit datelor preliminare, anul trecut piata asigurarilor a depasit usor 800 de milioane de euro.

Politele CASCO s-ar putea scumpi

Anul trecut, colacul de salvare al pietei asigurarilor a fost aruncat, indirect, de bancheri, care si-au conditionat clientii doritori de credite sa incheie polite de asigurare. Nu se mai intrevad cresteri spectaculoase pe acest segment, sustine Constantinescu. El admite ca leasing-ul, care nu poate fi incheiat in lipsa unei polite CASCO, ramine o sursa sigura de venit pentru asiguratori: Ponderea asigurarilor auto va continua sa creasca, fie ca ne place sau nu. De altfel, exista posibilitatea ca primele pentru CASCO sa se majoreze. In Romania, riscul de accidente este foarte ridicat si exista deja firme de asigurari care au probleme. Pagubele sint mari, iar primele mici, mai spune presedintele UNSAR.

Firme pindite de faliment

Desi exista numeroase firme de asigurare, majoritatea cu actionariat strain, care au anuntat ca intentioneaza sa cumpere noi societati tocmai pentru a-si intari pozitia pe piata, asiguratorii autohtoni sint mai mult decit rezervati.

Pentru liderul pietei asigurarilor, Allianz-Tiriac, nici o alta firma de pe piata nu prezinta interes: Nu exista nici o firma de asigurare pe care sa dorim sa o cumparam. Merita achizitionate doar firmele cu stabilitate financiara si cu un portofoliu la fel de stabil de clienti. Or, nu exista asa ceva.
Personal, ma indoiesc ca cifrele comunicate de firmele de profil Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor sint corecte, ne-a declarat Constantinescu, care este si directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari. Totodata, intrebat de Evenimentul zilei daca exista firme care pot ajunge rapid in situatia Grup As si Metropol (n.r. - primele societati de asigurare declarate falimentare), Constantinescu a afirmat ca pot exista astfel de cazuri, dar a refuzat sa dea nume: Exista citeva societati care pot ajunge oricind intr-o situatie similara. Si nu se afla pe ultimele locuri ale clasamentului asiguratorilor autohtoni, pentru ca pe ultimele zece nici nu le cunosc, ci se afla printre firmele de top.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri