Efectul: leul se va aprecia si mai mult
La 1 martie, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis sa ridice orice fel de restrictie din calea vanzarilor si cumpararilor de valuta, prin modificarea regulamentului valutar. Potrivit noilor prevederi, atat rezidentii, cat si nerezidentii vor avea acces liber pe piata valutara pentru orice operatiuni permise de prezentul regulament. Adica vanzarile si cumpararile de valuta se pot efectua oricand, fara documente justificative - de genul contractelor sau facturilor de import/export, si indiferent de suma preschimbata.

Pana acum, pentru a avea acces la piata valutara, strainii care doreau sa cumpere valuta pe piata valutara trebuiau sa detina lei, iar accesul la moneda nationala era conditionat de existenta unor contracte comerciale in Romania. Fie contracte de export, fie infiintarea unor filiale locale carora le acordau imprumuturi. Oficialii BNR recunosc ca masura decisa recent este un pas inainte pe calea liberalizarii contului de capital. Reamintim ca, pana la jumatatea anului, Banca Centrala s-a angajat in fata oficialilor europeni ca va lasa strainii sa constituie depozite in bancile romanesti. Insa drumul spre liberalizarea contului de capital se va dovedi destul de dureros. Numai in urma acestei masuri" se va manifesta si mai pregnant tendinta de apreciere a leului", recunosc surse din BNR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri