BCR, cea mai mare banca romaneasca in functie de active, a luat o decizie istorica in privinta creditarii, aceea de a acorda imprumuturi imobiliare numai in lei celor care au venituri in moneda nationala. Institutia de credit mizeaza pe faptul ca pe termen lung costurile totale la imprumuturile in lei vor fi mai reduse comparativ cu cele in euro.
In prezent, rata lunara la un credit ipotecar in euro este sensibil mai mica comparativ cu cea de la un imprumut imobiliar in lei.

La BCR (oferta este valabila pentru clientii care isi incaseaza salariului intr-un cont deschis la banca), pentru un credit de 40.000 de euro pe 30 de ani dobanda este variabila, de 6,421% pe an (Euribor 6 luni plus 5,75%), iar dobanda anuala efectiva (DAE) ajunge la 6,73%. Rata lunara este de 251 euro (1.147 lei – la un curs de 4,57 lei/euro), iar valoarea totala platibila este de 90.727 euro.

In schimb, la un credit in lei de 182.776 lei (echivalentul in lei a 40.000 euro), dobanda este de 8,87% (Robor la 6 luni plus 3,3%), iar DAE este de 9,35%. Rata lunara ajunge la 1.454 lei, iar peste 30 de ani clientul va plati bancii in total 524.983 lei. Astfel, un client va plati lunar cu 307 lei mai mult la un credit in moneda nationala decat la unul in euro.

“Multi clienti considera creditul ipotecar in valuta mai ieftin, dar pe termen lung ne asteptam la costuri totale semnificativ mai reduse la creditele in lei comparate cu cele in euro, tinand cont in special de tendinta de crestere a indicelui Euribor de la nivelul minimului sau istoric din prezent, dar si de impactul semnificativ pe care fluctuatiile valutare il au asupra costurilor unui credit”, a declarat Ioana Mihai, sef departament credite garantate din cadrul BCR.

De la inceputul anului, leul s-a depreciat cu 6,8% in raport cu euro. O scadere asemanatoare in urmatoarele 10 luni ar duce cursul la 4,89 lei/euro. Daca ratele Euribor si Robor si marjele bancii ar ramane la un nivel constant, atunci diferenta dintre o rata la un credit in lei comparativ cu una in euro se va reduce de la 307 lei la 227 lei.

“Creditarea in lei ofera doua avantaje: avansul este mai mic (15% la creditele in lei fata de 25% la imprumuturile in euro – n.r.), iar riscul valutar dispare. Oferta BCR nu va fi atractiva pentru clientii cu credite mari, ci numai pentru cei care vor imprumuturi de valori mici, sub 50.000 euro”, a mentionat directorul de vanzari de la KIWI Finance, Gabriel Cretu.

Creditele garantate in lei de la BCR pot fi accesate pe o perioada de maxim 30 de ani, iar comisioanele de analiza si de administrare a creditului sunt zero. Banca finanteaza pana la 85% din valoarea garantiilor aduse - sunt acceptate in garantie si imobile care apartin altor persoane (sot/sotie, parinti, frati/surori etc.) - iar clientii au posibilitatea de a prezenta pana la 3 coplatitori.

“In prezent exista o diferenta in favoarea creditelor in euro. Daca BNR va stabili niste coeficienti mai mari ai gradului de indatorare la euro, atunci, la un venit asemanator, suma pe care o va putea imprumuta un client va fi aceeasi indiferent daca creditul este in lei sau euro”, a precizat un bancher de la o institutie de credit din top 10.

Potrivit datelor BNR, soldul creditelor pentru locuinte a crescut cu 7,7% in primele 8 luni ale anului, pana la un total de 35,96 miliarde lei. Totalul imprumuturilor in lei a urcat cu 9,8% in perioada analizata, la 1,66 miliarde lei, in timp ce creditele in euro s-au majorat cu 8,6%, la 29,9 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri