Banca Central Europeană (BCE) a adus dobânda cheie la cea mai mare valoare din ultimul deceniu. După ultima majorare de 0,75 puncte procentuale, aceasta a ajuns la valoare de 1,25%, cel mai ridicat nivel din 2011 încoace. Acest lucru va scumpi și creditele românilor care au ales moneda euro. Pentru un credit cu dobândă variabilă de 100.000 euro luat în moneda europeană, dobânda ar putea ajunge să depășească 6% pe an.

Ca să exemplificăm cu cât vor crește dobânzile la creditele în euro cu dobânzi variabile, am comparat ofertele actuale disponibile pe piața românească cu o dobândă estimată după majorarea Euribor. Atunci când o persoană apelează la un credit ipotecar în euro cu dobândă variabilă trebuie să țină cont că băncile percep o rată formată din marja fixă și Euribor.

Euribor este rata medie a dobânzii la care băncile mari din zona euro împrumută bani. Băncile comerciale folosesc pentru acest calcul valoarea Euribor-ului la 6 luni. Banca Centrală Europeană anunță zilnic nivelul Euribor.

Am calculat care este suma care trebuie plătită lunar în cazul unui imobil cu o valoare de 120.000 euro, pentru care s-a luat un credit de 100.000 euro, extins pe o perioadă de 30 de ani. În cazul creditelor ipotecare în euro, avansul inițial de care ai nevoie este cuprins între (20%-40%) din valoare imobilului.

Citiți și: Creștere istorică de 0,75 puncte a dobânzii de referință, pe fondul inflației.

În cazul celei mai avantajoase oferte de pe piață, oferite de Vista Bank, un român trebuie să scoată lunar din buzunar 455 de euro (2.237 lei). Calculul a luat în considerare rata plătită inițial, la momentul începerii creditului. În cazul ofertei de la Vista Bank, rata lunară este egală pe toată durata creditului. Majoritatea băncilor scad rata în funcție de soldul creditului.

Cea mai avantajoasă dobândă anuală efectivă (DAE) este de 3,73% fiind prezentă la creditele oferite de Patria Bank și Garanti BBVA. Pentru aceste credite, un român trebuie să scoată lunar din buzunar 468 euro (2.298 lei).

Nr. crt Bancă DAE (%) Dobândă (%) Rata lunară (euro) Rată lunară (lei) Marjă fixă (%)
1. Patria Bank 3,73 3,58 458 2.250 3,3
2. Garanti BBVA 3,73 3,66 458 2.250 3
3. Vista Bank 3,79 3,62 455 2.235 3,35
4. CEC Bank 3,84 3,28 476 2.339 3
5. TechVentures Bank 4,77 4,67 517 2.540 3,5
6. Alpha Bank 5,04 4,89 532 2.614 3,3
7. Banca Transilvania 6,81 6,56 636 3.126 4,75

Sursă date: băncile, Finzoom.ro

*Dobânda Anuală Efectivă (DAE) este un concept impus atât de către Uniunea Europeană, cât și de către Statele Unite ale Americii, cu ajutorul căruia se exprimă, sub formă de procent, costul total al unui instrument financiar. Astfel, DAE este un indicator care ține seama de toate celelalte comisioane aferente aplicate de bănci și oferă clientului posibilitatea de a compara eficient ofertele bancare.

Citiți și: O lume fără cash? Director BCR: Nu prea există țări pregătite de acest lucru.

Cu cât se vor scumpi creditele în euro

Pentru a vedea cu cât se preconizează să crească ratele românilor cu credite în euro, am luat ca exemplu un credit cu aceeași valoare, unde banca aplică o marjă fixă de 4%. Acest calcul reprezintă doar prognoză teoretică, băncile comerciale își pot regla marja fixă în funcție de creșterea ratei Euribor.

Pentru un credit cu dobândă variabilă de 100.000 euro luat în moneda europeană, dobânda ar putea ajunge la 6,034%, fiind formată din 4% (marja fixă) și 2.034 % (Euribor 6M).

Rata Euribor 6M s-a majorat considerabil în ultimul an, în octombrie 2021 aceasta având o valoare în zona negativă de -0,527%. Rata folosită de băncile din zona euro a devenit pozitivă în luna iunie 2022.

Majorarea ratei Euribor este un efect al majorării dobânzii de referință de către Banca Centrală Europeană, aceasta fiind metoda prin care toate băncile centrale ale lumii încearcă să se lupte cu inflația. Euribor atinge cel mai ridicat nivel din decembrie 2008, influențat de creșterea ratelor dobânzilor stabilite de Banca Centrală Europeană.

Citiți și: Eclipsa se vede și în buzunare: ROBOR a ajuns la cel mai mare nivel din ultimul deceniu: Care sunt băncile care participă la calcul.

Credit în perioada inflației, care variantă e mai bună: un credit în lei sau unul în euro?

Nici creditele românilor nu au fost trecute cu vederea de inflație. BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, de la 5,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022.

Cu toate că dobânzile în lei sunt mai mari decât cele în euro, analiștii financiari îi îndeamnă pe români să apeleze la credite în moneda în care își primesc salariul.

„Întotdeauna creditul trebuie luat în moneda în care îți câștigi veniturile: dacă tu câștigi în euro, poți opta la euro, însă, dacă tu îți iei salariul în lei, nu te aventura la un credit în valută. O alternativă bună este un credit cu dobândă fixă în moneda în care câștigi. Dobânda fixă este în continuare sub indicele ROBOR la bănci”, a declarat într-un interviu wall-street.ro analistul economic Irina Chițu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri