Creșterea inflația a alimentat îngrijorările românilor față de propriile finanțe. Ca să înțelegi cum te afectează inflația galopantă din ultima perioadă și cum să-ți protejezi bugetul, ți-am pregătit o serie de sfaturi oferite de analistul economic Irina Chițu.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,1% în luna iunie a acestui an, de la 14,5% în mai, în condiţiile în care preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 17,92%, cele ale mărfurilor alimentare au fost mai mari cu 14,67%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 7,81%, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Top recomandări pentru românii care vor să-și salveze bugetul de inflație

  • Fă-ți bugetul personal: o dată pe lună calculează câți bani intră în casa ta și câți cheltuiești.
  • Optimizează bugetul: După ce ai observat găurile din bugetul tău, ia măsuri pentru a reduce acele cheltuieli.
  • Fii prudent: Pe lângă faptul că inflația crește, mai avem și un război la graniță, așa că este important să iei decizii financiare prudente.

Calculează-ți propria inflație!

Chiar dacă INS ne spune că inflația este de 15,1%, în realitate, impactul asupra ta poate să difere. Un prim sfat pe care îl face analistul Irina Chițu este să-ți calculezi propria inflație bazată pe coșul tău de cumpărături, ca să vezi exact cu cât ți-au crescut cheltuielile.

„Inflația se definește prin creșterea generalizată a prețurilor: se calculează la un coș de sute de bunuri și servicii care se iau în considerare. Poate că o persoană este mai afectată sau mai puțin afectată de inflație. Dacă a crescut prețul benzinei și tu nu ai mașină, mergi mai mult cu bicicleta, poate nu ești atât de afectat. Poți să-ți calculezi și tu dacă vrei o inflație personală să vezi cu cât au crescut prețurile la propriile bunuri și servicii pe care le folosești”, spune Irina Chițu, analist economic.

Nu contează neapărat câți bani ai, contează ce poți să cumperi cu ei. Inflația scade puterea de cumpărare pentru fiecare dintre noi, iar anul acesta, a intrat în coșul fiecărui român.

„ Prețurile sunt crescute și la produsele de bază alimentare. Practic, scade puterea de cumpărare: cu 100 de lei nu mai poți să cumperi aceleași lucruri pe care le cumpărai acum un an. Acum, când inflația e de 15%, tu cumperi practic cu 15 lei mai puțin: poți spune că ți-au scăzut banii din buzunar cu 15 lei”, adaugă Irina Chițu.

Ce faci când banii se devalorizează: economisire sau investiție?

Recomandarea este ca, înainte să te apuci de o investiție, să ai puși deoparte o sumă de bani în caz de urgențe. Un fond de urgență trebuie să-ți amortizeze cheltuielile pe o perioadă de 6 luni în cazul în care veniturile tale s-ar stopa.

„Prima dată trebuie să economisești dacă vrei să investești: orice investiție presupune că ai economii. Trebuie să ai acel fond de urgențe și siguranță care să acopere cheltuielile pe 6 luni. Dacă investești în ceva ce nu merge bine, îți pierzi job-ul sau îți scad veniturile, e important să nu fii nevoit să intri în investițiile tale ca să-ți acoperi traiul. Ca să eviti să intri în incapacitatea de plată trebuie să ai acest fond de urgență și apoi, poți să găsești instrumente financiare care bat inflația”, declară Irina Chițu.

Care sunt cele mai bune metode de investiții pentru români în această perioadă?

După ce pui deoparte bani în fondul de urgență, poți alege diferite metode ca să investești. Care sunt cele mai bune metode? Modul în care investești trebuie făcut după chipul și asemănarea profilului tău financiar. Chiar dacă unele metode de investiții par la modă acum, Irina Chițu te sfătuiește să investești în mecanisme pe care le poți înțelege.

„ Plătește-te pe tine primul: În momentul în care ți-au intrat banii, pune-i deoparte pentru obiectivele tale, așa te plătești pe tine prima dată. Important este să economisești, iar atunci când începi să investești, investește în ceva ce poți înțelege. Poți să pierzi banii și dintr-un depozit bancar dacă nu l-ai ținut la termen, ai scos banii prea repede, pierzând dobânda și nu te-ai uitat la comisioanele bancare. În acest caz ai putea să scoți mai puțini bani decât ai depus”, adaugă analistul economic.

„Până la urmă, cea mai bună investiție este în tine”

Irina Chițu, analist economic

Un alt sfat când vine vorba de investiții este să diversifici instrumentele financiare, iar acest lucru îți conferă siguranța că dacă unul dintre acesta nu va funcționa, nu o să se ducă toată investiția ta pe apa sâmbetei.

„Trebuie să investești cât mai diversificat, prin cât mai multe instrumente ca să nu pierzi banii pe un singur lucru. Până la urmă, cea mai bună investiție este în tine: crește-ți valoarea în domeniul în care ești, în partea de educație încearcă să știi cum să-ți crești veniturile și cum să reduci cheltuielile. Iar atunci când alegi instrumentele de economisire, e important să le înțelegi și să nu te uiți doar la randament. E important să te uiți și la celelalte aspecte: care e disponibilitatea de a retrage banii rapid și despre cum se impozitează. În funcție de profilul tău de investitor, migrează către instrumentul care ți se potrivește”, spune Irina.

În ce monedă să-și țină românii banii: leu sau valută?

Atunci când vrei să pui niște bani deoparte, te gândești în ce monedă e mai bine să-i păstrezi. Irina Chițu te sfătuiește să alegi moneda de economisire în funcție de perioada de timp pe care vrei să păstrezi acei bani.

„Întotdeauna este bună diversificarea. Atunci când pui bani deoparte trebuie sa te gândești pe ce termen și pe ce o să-i cheltuiești. Dacă tu te gândești la un moment dat să-ți iei un apartament, trebuie să te gândești că prețurile sunt în euro: deci e bine să economisești în euro. Economiile pentru educația copiilor trebuie să aibă în calcul ca instrumentul să nu se devalorizează în timp, deci poți opta pentru euro sau dolar. Ideal este să te gândești la termenul în care o să folosești banii: pe termen lung poți să folosești euro sau dolar, iar pe termen scurt, poți să-ți ții banii în lei”, adaugă aceasta.

Credit în perioada inflației, care variantă e mai bună: un credit în lei sau unul în euro?

Irina Chițu îți recomandă să accesezi un credit în moneda în care îți primești salariul. Totodată, ea le recomandă românilor să nu se ferească de creditele cu dobândă fixă, în detrimentul celor cu dobândă variabilă.

„Întotdeauna creditul trebuie luat în moneda în care îți câștigi veniturile: dacă tu câștigi în euro, poți opta la euro, însă, dacă tu îți iei salariul în lei, nu te aventura la un credit în valută. O alternativă bună este un credit cu dobândă fixă în moneda în care câștigi. Dobânda fixă este în continuare sub indicele ROBOR la bănci”, declară Irina Chițu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri