Băncile europene au făcut un apel către Uniunea Europeană pentru a le desemna drept unul din sectoarele de importanţă "strategică", avertizând într-un raport publicat marţi că în joc este competitivitatea lor şi viitorul blocului comunitar, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Apelul lansat de Federaţia Bancară Europeană (EBF) vine cu o listă de 45 de recomandări de politică pe care principalul organism de lobby al sectorului bancar european le face înaintea alegerilor europarlamentare din iunie.

Preşedintele EBF, Christian Sewing, a îndemnat încă de anul trecut, , în calitatea sa de director general al Deutsche Bank, ca băncile să fie recunoscute drept sector strategic, atunci când le-a catalogat drept "un factor crucial pentru suveranitatea europeană".

Însă este pentru prima dată când, la nivel european, băncile cer în mod oficial o solicitare pentru un astfel de statut.

"Este esenţial să recunoaştem rolul vital şi strategic pe care îl joacă băncile în transformarea Europei", scrie Sewing în avanpremiera unui raport care se întinde pe 51 de pagini.

În pofida noul apel venit din partea sectorului financiar, Uniunea Europeană nu publică o listă cu sectoarele pe care le consideră drept strategice.

La o întâlnire cu jurnaliştii prilejuită de prezentarea raportului, directorul general al EBF, Wim Mijs, a spus că în ultimii 20 de ani Europa şi "subcontractat" apărarea pe seama SUA, energia pe seama Rusiei şi activităţile manufacturiere pe seama Chinei, lucru care cere o analiză atentă a sectoarelor strategice ale regiunii.

Cea mai mare parte a raportului EBF priveşte reglementarea din sectorul bancar şi cum ar putea fi eficientizată,

Reglementarea bancară a fost serios revizuită după criza financiară globală, lucru care potrivit atât regulatorilor cât şi bancherilor a făcut industria bancară mai stabilă. Însă acum băncile se confruntă cu o legislaţie "excesivă şi care îşi depăşeşte limitele" care a devenit "copleşitoare".

Organismul de lobby a cerut o revizuire a actualelor reglementări pentru a judeca cum îi afectează nu doar stabilitatea dar şi competitivitatea şi creşterea.

"Nu cerem o relaxarea a standardelor. Reglementarea noastră suferă de pe urma unui exces de bune intenţii. Vedem cum lucurile sunt supra-complicate", a spus Wim Mijs.

Codirlașu, CFA: În Europa nu mai apare nicio bancă nouă. Consumatorii plătesc mai mult când nu există concurență

Piața bancară europeană este extrem de bine reglementată, un lucru ce a dus la o stabilitate a instituțiilor financiare, dar și la o scădere a concurenței. Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA România, spune că efectul acestor reglementări este acela că în Europa nu mai apar bănci noi, iar asta va duce, pe termen lung, la creșterea prețului produselor financiare pentru consumatori. Politicile prea drastice ale Uniunii Europene au produs și un exod al companiilor de AI din Europa.

Sistemul bancar european, inclusiv cel românesc, asistă la o scădere a numărului de instituții financiare, lucru datorat fuziunilor dintre bănci. În România, acest an va fi marcat de două fuziuni importante: Unicredit Bank a finalizat achiziția Alpha Bank România, iar Intesa San Paolo a cumpărat First Bank România. Mai mult de atât, Banca Transilvania se află în discuții avansate cu OTP Bank pentru a cumpăra grupul maghiar prezent în România.

Românii nu simt niciun efect pe termen scurt al acestor fuziuni pe piața bancară. Într-un articol anterior am explicat ce se întâmplă cu contul bancar, IBAN-ul și depozitele atunci când dispare o instituție financiară de pe piață. În schimb, avertismentul lui Adrian Codirlașu este acela că scăderea concurenței pe piața bancară va duce la niște prețuri mai mari pentru consumatorul final.

„Supra-reglementarea duce la scăderea concurenței și la costuri mari care sunt plătite tot de consumatorul final. În Europa nu mai apare nicio bancă nouă fiindcă costurile de intrare pe piață sunt imense datorită reglementărilor. Vedem deja cum băncile fuzionează: consumatorul european va plăti servicii mai scumpe fiindcă vor exista mai puține bănci”, a declarat Adrian Codirlașu.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri