Piața bancară europeană este extrem de bine reglementată, un lucru ce a dus la o stabilitate a instituțiilor financiare, dar și la o scădere a concurenței. Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA România, spune că efectul acestor reglementări este acela că în Europa nu mai apar bănci noi, iar asta va duce, pe termen lung, la creșterea prețului produselor financiare pentru consumatori. Politicile prea drastice ale Uniunii Europene au produs și un exod al companiilor de AI din Europa.

Sistemul bancar european, inclusiv cel românesc, asistă la o scădere a numărului de instituții financiare, lucru datorat fuziunilor dintre bănci. În România, acest an va fi marcat de două fuziuni importante: Unicredit Bank a finalizat achiziția Alpha Bank România, iar Intesa San Paolo a cumpărat First Bank România. Mai mult de atât, Banca Transilvania se află în discuții avansate cu OTP Bank pentru a cumpăra grupul maghiar prezent în România.

Românii nu simt niciun efect pe termen scurt al acestor fuziuni pe piața bancară. Într-un articol anterior am explicat ce se întâmplă cu contul bancar, IBAN-ul și depozitele atunci când dispare o instituție financiară de pe piață. În schimb, avertismentul lui Adrian Codirlașu este acela că scăderea concurenței pe piața bancară va duce la niște prețuri mai mari pentru consumatorul final.

Supra-reglementarea duce la scăderea concurenței și la costuri mari care sunt plătite tot de consumatorul final. În Europa nu mai apare nicio bancă nouă fiindcă costurile de intrare pe piață sunt imense datorită reglementărilor. Vedem deja cum băncile fuzionează: consumatorul european va plăti servicii mai scumpe fiindcă vor exista mai puține bănci”, a declarat Adrian Codirlașu.

Adrian Codirlașu/ Foto: wall-street.ro

Cât de mare este prețul siguranței? În ultimii 20 de ani SUA a luat fața Europei la creștere economică

Dacă țările europene ar fi state din SUA, multe dintre ele ar face parte din grupul celor mai sărace țări, în ciuda faptului că UE a avut o creștere economică pozitivă. Aceasta este rezultatul unui studiu realizat de Centrul European pentru Economie Politică Internațională. Adrian Codirlașu spune că economia europeană și cea americană erau la același nivel în anul 2000, însă, 24 de ani mai târziu, SUA se află cu mult peste Uniunea Europeană. Motivul? Vicepreședintele CFA România pune creșterea economiei SUA pe dezvoltarea tehnologiei, un loc în care Europa nu s-a dezvoltat din cauza supra-reglementărilor.

„La începutul anilor 2000, economia UE și cea americană erau similare, acum economia americana este cu 30-40% peste cea a UE. Acest lucru se întâmplă fiindcă economia americană protejează și stimulează inovația, pe când cea europeană, se întrece în reglementare. În SUA pot să apară crize, FED le gestionează, dar lasă loc inovației. Ca dovadă, și industria crypto este mult mai dezvoltată în SUA decât în Europa, acum a intrat pe toate bursele”, explică Adrian Codirlașu.

Sistemul bancar american a înfruntat anul trecut 3 evenimente care au cutremurat piețele financiare, cu 3 actori intrați în colaps: Silicon Valley Bank, Signature Bank și First Republic Bank. După ce autoritățile au decis închiderea First Republic Bank, eveniment care a marcat al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA, s-a făcut anunțul că aceasta va fi preluată de JPMorgan. În cazul Silicon Valley Bank, divizia din Marea Britanie a băncii a fost cumpărată de către HSBC pentru suma de o liră sterlină. Ca o concluzie din spusele lui Adrian Codirlașu, colapsul bancar american este un preț mic pentru economie, Europa „plătind” mai mult pentru strictețea cu care reglementează sectorul instituțiilor financiare.

Companiile din AI fug din Europa pentru a avea mai multă libertate: „UE reglementează tot ce atinge”

Sectorul bancar nu este singurul care a fost afectat de supra reglementările Uniunii Europene. Companiile din AI își iau ușor tălpășița către Statele Unite pentru că acolo găsesc sprijin și se pot dezvolta, conform lui Adrian Codirlașu. Acest lucru a afectat deja și țara noastră, compania românească UiPath, fondată de Daniel Dines, a luat deja „calea Americii” pentru a se dezvolta.

„O companie de tehnologie, atunci când devine importantă, pleacă din Europa și se duce în SUA. S-a întâmplat și la noi în țară, UiPath a plecat din România: asta se întâmplă fiindcă UE reglementează tot ce atinge. Cu inteligența artificială (n.red: UE) s-a întrecut pe ea însăși: a reglementat ceva ce încă nu are. Este clar că nicio companie serioasă de AI nu se gândește să investească serios în UE și se duce în SUA”, a declarat Adrian Codirlașu.

Acest lucru ar putea duce la stoparea unor servicii pentru europeni. Spre exemplu, directorul general al OpenAI, Sam Altman, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la încercările Uniunii Europene de a reglementa inteligența artificială și a avertizat că este posibil ca firma să fie nevoită să își retragă serviciile din regiune dacă nu se poate conforma reglementărilor, scrie Forbes.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri