Sistemul bancar a incheiat 2012 cu o rata a creditelor neperformante de 18,23%, nivel de aproape trei ori mai mare decat cel afisat dupa primul an de criza, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Exuberanta si inconstienta creditarii din anii pre-criza, cand o mica “atentie” la ofiterul bancar sau un buletin fals iti puteau aduce imprumutul mult dorit, la care s-au adaugat efectele crizei cu scaderea veniturilor si cresterea somajului au incarcat nota de plata a bancherilor dupa 4 ani de criza.

Creditele neperformante au explodat si nu dau semne a se opri, mai ales ca bancile nu au adaugat mai nimic la soldul creditelor, iar economia nu da semne de revenire. In 2012, volumul creditelor brute s-a redus cu 0,1%, in timp ce imprumuturile persoanelor fizice s-au diminuat cu 1,5%, din cauza declinului cu 6,2% al finantarilor pentru consum.

Anul trecut, economia Romaniei a urcat doar cu 0,2%, iar pentru 2013 analistii estimeaza un avans de 1-1,5%.

„Cred ca nivelul creditelor neperformante o sa continue pe termen scurt sa creasca, exista presiuni in acest sens. Depinde de doua lucruri: de perspectivele de crestere pe termen scurt a economiei, de increderea consumatorilor corporativi si persoane fizice, dar si de disponibilitatea bancilor de a mai da credite”, a precizat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.

Cu toti acesti indicatori pe hartie, sistemul bancar a postat anul trecut cele mai mari pierderi din istorie – 2,12 miliarde lei (471,1 milioane euro). In 2011 pierderile cumulate ale bancilor au totalizat 777 milioane lei, iar in anul precedent aproape 516 milioane lei.

Cota de piata a bancilor straine s-a redus cu 6 puncte procentuale in 5 ani


Profitabilitatea in scadere si cerintele mai drastice de reglementare din tarile de provenienta au determinat bancile straine prezente pe piata locala sa intre intr-un proces de dezintermediere.

Bancile cu capital strain care au participat la prima initiativa de la Viena si care detin circa doua treimi din sistemul bancar romanesc - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit - si-au redus expunerea pe subsidiarele din Romania cu 8% din martie 2009 pana la sfarsitul anului trecut. Totodata, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a aratat ca procesul de dezintermediere controlata va continua.

Conform unui raport Ernst & Young, bancile europene au parcurs doua treimi din procesul de dezintermediere si se estimeaza o continuare a diminuarii portofoliului de credite cu 132 miliarde euro in 2013.

Datele BNR arata ca in ultimii cinci ani cota de piata a bancilor straine s-a redus cu 6 puncte procentuale, pana la 81,7%, in pofida faptului ca activele nete ale institutiilor de credit au crescut cu peste 45%.

La finele anului trecut erau 40 de banci in Romania, numarul acestora fiind in scadere numai cu trei institutii de credit fata de finele lui 2008. Desi in criza s-a tot vorbit de fuziuni si achizitii in sistemul bancar, un numar infim de tranzactii au fost duse pana la capat.

Citeste si Cele mai asteptate tranzactii pe piata bancara

Pierderi record in sistemul bancar din Slovenia


Pierderile din sistemul bancar din Slovenia, tara membra a zonei euro, s-au ridicat anul trecut la 600 milioane euro, iar provizioanele au urcat cu 30%, la 1,5 miliarde euro. In 2011, pierderile cumulate ale sistemului bancar au totalizat 540 milioane euro, scrie friedlnews.com.

Pe fondul bazei de capitaluri proprii in scadere, sectorul bancar sloven este fortat sa reduca in mod substantial creditarea. Ministrul Economiei, Radovan Zerjav, a explicat ca bancile nu ofera economiei reale suficiente imprumuturi.

„Inainte de criza, bancile injectau bani in economia reala. Acum situatia s-a schimbat radical”. Ministrul a declarat ca fluxul de capital din sectorul bancar a ajuns la 4 miliarde euro in 2008 si ca anul trecut creditele au totalizat numai 400 milioane euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri