BRD si-a dublat profitul in primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 62 milioane lei la 123 milioane lei, in conditiile reducerii provizioanelor cu 25,3% si scaderii costurilor operationale cu 0,9%, desi venitul net bancar s-a diminuat cu 8,6%, a anuntat banca, potrivit Mediafax.

Soldul creditelor brute aferente persoanelor fizice a stagnat la circa 17 miliarde lei, comparativ cu o scadere de 2,6% consemnata la nivelul sistemului bancar. Soldul imprumuturilor imobiliare s-a apreciat cu 9%, pe fondul evolutiei creditelor "Prima Casa", se arata intr-un comunicat al bancii transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Pe de alta parte, creditele corporate au inregistrat o reducere de 11,9% fata de prima jumatate a anului trecut, la 15,4 miliarde lei, influentata de scoaterea semnificativa din bilant a finantarilor neperformante provizionate integral.

Soldul creditelor brute din sistemul bancar s-a redus cu 4,2% in primele sase luni, influentat de evolutia negativa a segmentului corporate, pe cand depozitele s-au apreciat cu 4,9%.

In urma curatarii partiale a bilantului, rata creditelor neperformante s-a redus la 23,4% de la 24,8% in decembrie 2013, conform IFRS, dar potrivit definitiei BNR (Pierdere 2) s-a situat la 20,4%. "Costul net al riscului a scazut cu 25,3% in S1-2014, fata de S1-2013, ajungand la 289 de puncte de baza (vs. 369 puncte de baza in S1 2013). Gradul de acoperire cu provizioane conform IFRS a continuat sa se imbunatatesca ajungand la 71,2% fata de 68,9% la decembrie anul trecut", se spune in comunicat.

Depozitele au avansat cu 2,9%, in special datorita persoanelor fizice. Astfel, raportul credite-depozite s-a situat la 79,2%, in scadere de la 91,4% in iunie 2013.

Totodata, venitul net bacar a coborat cu 8,6%, din cauza reducerii marjei nete de dobanda pe fondul efectelor negative de volum si structura. Comisioanele nete in schimb au stagnat aproape (-0,5%), sustinute de vanzarea pachetelor de retail si de serviciile de custodie si intermediere pe piata de capital. Cheltuielile operationale au fost mai mici cu 0,9% datorita optimizarii costurilor, astfel ca raportul venituri/cheltuieli s-a plasat la 48,9%. "Cu o baza de capital solida , banca mentine un nivel confortabil al indicatorului de solvabilitate, respectiv de 16,4%, conform Basel III", precizeaza BRD.

Actiunile BRD, a doua banca de pe piata romaneasca, au inchis sedinta de tranzactionare la pretul de 9 lei/titlu, in scadere cu 1,1% fata de referinta. La aceasta valoare, capitalizarea institutiei de credit este de 6,27 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri