Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, ne-a declarat ca in aproximativ 2-3 ani banca condusa de el va deveni si profitabila pe fondul cresterii pietei creditului ipotecar. In primii doi ani de activitate am avut cheltuieli foarte mari, iar la sfarsitul anului vom stabili cu exactitate bugetul de investitii pentru urmatorii ani si, astfel vom fixa obiectivul exact care va cuprinde si momentul trecerii pe profit, ne-a declarat Ionut Costea.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a inceput de cateva saptamani sa acorde primele credite, dupa ce cateva sute de contracte au ajuns la sfarsitul perioadei de economisire. Am inceput cu acordarea creditelor intermediare cu dobanda mai mare de 6% pe an. In acelasi timp, avem deja clienti care au dreptul sa solicite credite cu dobanda de 6% pe an, la lei", a adaugat presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Contractele de economisire-creditare in lei pentru domeniul locativ reprezinta principalul produs oferit de RBL. Acesta presupune o perioada de acumulare de 3 ani, in care trebuie economisita jumatate din suma contractata. Astfel, dupa 18 luni clientul bancii beneficiaza de un imprumut, la o dobanda fixa de 6% pe an.

Banca acorda doua tipuri de credite: locative, care se acorda celor care au economisit echivalentul creditului timp de cel putin 18 luni si pentru care se percepe o dobanda anuala de 6%, si intermediare, cu dobanda anuala de 7,5%.

Creditele intermediare se acorda celor care au economisit jumatate din suma totala de care aveau nevoie, dar nu au putut astepta un an si jumatate pentru a beneficia de dobanda redusa si au preferat sa beneficeze doar de prima de la stat de 15% din soldul economisit, potrivit reprezentantilor bancii.

"Avem peste 100 cereri de credite bauspar in acest moment si am acordat aproape 20 credite din aceste cereri. Circa 75% sunt pentru modernizarea, extinderea, consolidarea sau reabilitarea locuintelor, iar diferenta de 25% sunt pentru consstructia de locuinte", a aratat presedintele RBL, Ionut Costea.

Pentru creditele pe care le acorda, banca percepe un comision de deschidere de 1% din suma contractata, 12 lei sub forma de comision anual de administrare si inca un comision de acordare a creditului de 3% din valoarea acestuia.

Piata creditului ipotecar inregistreaza si in acest an un ritm puternic de crestere, iar oficialii Raiffeisen Banca pentru Locuinte speculeaza potentialul acestei nise de piata. Estimam o crestere sustinuta a creditelor pe domeniu locativ, mai ales ca pana acum rata de crestere a acestor imprumuturi acordate la noi se situeaza sub nivelul celor din tari precum Cehia sau Polonia, adauga Ionut Costea.

Valoarea medie a unui contract la RBL, de aproximativ 5.586 de euro, fata de 5.230 euro in perioada similara a anului trecut, ceea ce inseamna o crestere de 6%, demonstreaza ca oferta bancii a atras mai mult clienti din segmentul celor cu venituri medii si mici.

Valoarea cea mai mare a unui contract de economisire a fost de aproximativ un miliard de euro.

RBL este prezenta pe piata autohtona de doi ani, fiind primul jucator care a intrat pe aceasta nisa. In prezent banca este in competitie cu HVB Banca pentru Locuinte, iar estimarile specialistilor sugereaza ca Erste Bank din Austria este interesata de sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ si, totodata, in cazul preluarii CEC, OTP Bank intentioneaza sa intre pe piata pe care acum opereaza RBL si HVB BL.

Consider ca este loc pentru mai multi jucatori pe piata autohtona de economisire-creditare. Aparitia unei alte banci specializate ne va ajuta prin reclama pe care o va face si va duce la o mai buna cunoastere a acestui sistem in randul populatiei", apreciaza presedintele RBL.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte detine astfel o cota de peste 90% din piata de economisire-creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ. In acelasi timp, banca a fost prima institutie care a oferit clientilor posibilitatea de a accesa prima oferita de stat pe durata economisirii. Ajutorul este egal cu 15% din depunerile anuale, dar nu poate depasi un salariu lunar mediu brut pe economie.

La sfarsitul primului semestru din 2006 volumul total al economiilor clientilor Raiffeisen Banca pentru Locuinte se apropia de 41 milioane euro. La sfarsitul lui 2005 acest indicator a atins cifra de 28 milioane euro, fata de 22 milioane euro nivelul prognozat.
Pe scurt, sistemul de economisire-creditare care genereaza rezultate remarcabile in Occident functioneaza astfel: este obligatorie o perioada minima de economisire, dupa care banca acorda un credit cu dobanda fixa, mai mica decat dobanzile din sistemul bancar ( 6%, in cazul RBL), in timp ce pe durata economisirii, statul plateste o prima de 15% din depunerile anuale, dar care nu poate depasi un salariu mediu brut pe economie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri