Un eventual scor bun al PSD-ului la alegerile locale de duminica ar putea incuraja partidul sa incerce schimbarea Guvernului, amplificand instabilitatea politica interna intr-un an incarcat deja de incertitudini politice si fiscale, cu impact in dobanzile la care se imprumuta Romania pentru a plati datoriile care ajung la scadenta si pentru a finanta deficitul bugetar, potrivit economistului sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.

In prezent, riscurile pentru o crestere a costurilor de imprumut ale Romaniei vin, preponderent, din exterior, a declarat economistul sef al ING Bank Romania, mentionand alaturi de alegeri majorarea dobanzii de catre Rezerva Federala a SUA (banca centrala americana), un eventual vot la referendumul din Marea Britanie pentru iesirea tarii din UE si cresterea prognozei de inflatie pentru zona euro.

"Cel mai serios risc ar fi Fed-ul. Alegerile noastre dupa, poate. Lumea sta mai degraba deoparte din cauza alegerilor si probabil este cererea mai mica (pentru titlurile Ministerului Finantelor, n.r.) datorita alegerilor. Randamentele mai mari cerute vor fi prin faptul ca deja pe Fed se pretuiesc (sunt luate in calcul in piata, n.r.) din ce in ce mai mult doua cresteri anul acesta si una chiar in iunie-iulie, piata fiind mai degraba pentru iulie si noi tot la fel, intrucat sedinta din iunie (a Fed, n.r.) este cu o saptamana inainte de Brexit", a afirmat economistul.

O iesire a Marii Britanii din UE ar conduce la o apreciere a dolarului si ar reprezenta astfel o intarire a conditiilor financiare.

Este mai mult o chestiune de management al momentului.

Global, cam toate randamentele ar urma sa urce in contextul majorarii dobanzilor in SUA, a spus Ciprian Dascalu.

Alegerile locale reprezinta un risc din perspectiva cresterii instabilitatii politice

Un alt risc, care determina unii investitori sa amane o eventuala decizie de a cumpara obligatiuni romanesti, ar fi rezultatul alegerilor locale si implicatiile acestora.

"Alte riscuri care tin investitorii pe margine ar fi evident sa vedem ce se intampla la alegeri (locale, n.r.) si ce se intampla dupa alegeri. Daca liderii PSD spun ca sunt doar 50% sanse ca actualul guvern sa organizeze alegerile generale din toamna, deci 50% sanse sa nu le organizeze, sa avem o schimbare de guvern, probabilitatea este destul de mare, venind de la principalul partid din Parlament", a spus Ciprian Dascalu.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat la finele saptamanii trecute ca PSD va continua, dupa alegerile lcoale, discutiile cu ALDE pentru o posibila motiune de cenzura impotriva Guvernului dupa alegeri.

"Ma gandesc ca daca au un scor bun, probabil o sa zica ca au un mandat din partea populatiei sa faca guvern politic. Ei oricum sugereaza, vechea coalitie parlamentara, ca vor avea o discutie pe tema asta si din perspectiva posibilei instabilitati politice, sa spunem ca (daca ai fi investitor, n.r.) mai degraba ai sta pe margine si ai privi, nu ai intra inainte de asta sa cumperi", a spus Ciprian Dascalu.

Alt Guvern, alte planuri, se schimba iar totul.

"Eu il citez pe Dragnea. A spus ca sunt 50% sanse ca actualul Guvern sa organizeze alegerile generale, dar a mentionat ca avem riscul ca presedintele sa nominalizeze tot un tehnocrat. Acum citirea mea este ca daca (PSD-ul) va avea un scor puternic, va putea probabil sa aiba initiative si sa fie mai convingator. Sa spuna: Ne-a dat electoratul atata incredere. Si sa poata pune presiune. Depinde de scor foarte mult", a declarat economistul sef al ING Bank Romania.

Anul 2016 va fi marcat in continuare de incertitudini politice si fiscale, inclusiv de cele privind viitoarele alegeri parlamentare, programate spre sfarsitul anului, a adaugat el.

Alte riscuri pentru costurile de imprumut ar fi Brexit-ul si inflatia din zona euro

Un alt risc care determina investitorii sa fie mai putin activi pe obligatiunile Romaniei este referendumul din Marea Britanie din luna iunie, in care se va decide daca tara va ramane sau nu membra a Uniunii Europene.

"Statul pe margine al investitorilor conduce la o cerere mai mica si, implicit, la randamente mai mari. Din raportul de cerere si oferta se afla, pana la urma randamentul, ca pana la urma este o piata libera, iar raportul este intre cerere si oferta. Daca cererea este mai redusa, randamentul ar trebui, in mod logic, sa mearga in sus", afirma Ciparian Dascalu.

Anuntul Bancii Centrale Europene (BCE) programat joi este, de asemenea, un risc, dar de amploare mai redusa.

Analistii se asteapta ca pentru prima data de cand BCE a introdus programul de relaxare cantitativa, prognoza de inflatie sa fie revizuita in crestere. O inflatie mai mare in zona euro ar determina o crestere a randamentelor pe o serie de piete financiare cheie, care ar impinge in aceeasi directie si randamentele altor state.

Daca imi ofera titlurile de stat germane un randament mai bun, de ce sa nu cer si de la cele romanesti un randament mai bun?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri