Masurile administrative ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ne pun intr-o pozitie dezavantajoasa fata de jucatorii straini, care au posibilitatea sa ofere credite mai ieftine, potrivit presedintelui Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.

"Noi mutam creditele catre banca mama nu pentru a face profit, ci pentru a face fata concurentei", a spus presedintele bancii citat de NewsIn, care a precizat ca masurile bancii centrale nu vor intazia sa apara dupa integrarea europeana.

Potrivit lui van Groningen, rezervele minime obligatorii in valuta trebuie micsorate, pentru ca sistemul bancar romanesc sa devina competitiv. Bancile mici fara sustinere din strainatate vor avea probleme pe termen lung, pentru ca vor avea costuri mai mari, a spus bancherul.

In opinia lui van Groningen, masurile foarte restrictive ale bancii centrale deschid usa pentru finantari mari pentru bancile din strainatate. "Daca BNR va mari din nou rezervele minime obligatorii, bancile din Romania nu vor putea face fata competitiei", a adaugat presedintele Raiffeisen. El a afirmat ca volumul creditelor transferate catre banca-mama se cifreaza in jurul valorii de 10% din totalul imprumuturilor Raiffeisen.

Raiffeisen va lansa in 2007 o emisiune de obligatiuni

Raiffiesen Bank va lansa anul viitor o emisiune de obligatiuni, ale carei detalii financiare, legate de valoare sau dobanda, depind de evolutia pietei si de masurile bancii centrale si urmeaza sa fie stabilite ulterior. "inca nu ne-am hotarat asupra detaliilor. Cel mai probabil va fi la nivelul celorlate doua emisiuni, insa va depinde si de piata si de nevoile bancii", a spus van Groningen.

El a precizat ca nivelul dobanzii obligatiunilor va depinde in principal de masurile pe care banca centrala le va adopta in viitorul apropiat, dar pentru moment nu se stie daca dobanda va fi variabila sau fixa.

In opinia lui van Groningen, problema principala a pietei este lipsa instrumentelor financiare pe termen lung, mai ales in conditiile in care exista o nevoie de finantari pe termen lung, pentru infrastructura sau pentru sectorul imobiliar, astfel ca apare un dezechilibru. Bancherul a facut referire si la absenta titlurilor de stat pe piata de capital: "E greu sa lansezi o emisiune de obligatiuni in conditiile in care nu ai un benchmark (reper-n.r)".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri