Municipiul Iasi va lansa o emisiune de obligatiuni municipale, prin care vrea sa atraga 200 milioane lei pentru finantarea investitiilor in infrastructura de interes local, a anuntat, vineri, consortiul de consultanti VMB Partners - Tuca, Zbarcea&Asociatii.
Consiliul Local al Municipiului Iasi a adoptat, in sedinta de joi seara, una din variantele recomandate de consortiul de consultanti VMB Partners - Tuca, Zbarcea&Asociatii pentru finantarea lucrarilor de infrastructura.

Vor fi emise obligatiuni municipale Iasi in lei in doua serii, fiecare de cate 100 milioane lei, pe piata interna, care vor fi refinantate printr-o linie de credit bancar de tip "bridge loan revolving". Creditul punte asigura finantarea lucrarilor pe masura ce sunt finalizate, dobanda fiind platita numai pentru transele de imprumut trase pana la un plafon de 100 milioane lei. Reintregirea plafonului se va face integral prin emiterea primei serii de obligatiuni de aceeasi valoare.

Emisiunea de obligatiuni municipale Iasi se va derula la Bursa de Valori Bucuresti. in perioada urmatoare, consortiul de consultanti VMB Partners - tuca, Zbarcea&Asociatii va selecta intermediarul emisiunii de obligatiuni si banca care va acorda creditul. "Pana acum, s ocietati de servicii de investitii financiare si banci de prim rang atat din Romania, cat si din Europa si SUA si-au manifestat interesul de a asigura finantarea necesara municipiului Iasi", au declarat reprezentantii consortiului de consultanti VMB Partners - Tuca, Zbarcea&Asociatii. Linia de credit acordata Municipiului Iasi va fi utilizata pentru continuarea lucrarilor de investitii. Dupa ce suma va fi cheltuita, rambursarea creditului se va face prin a doua serie de obligatiuni in valoare de 100 milioane lei, asigurandu-se o corelare a graficului de executie a investitiilor cu graficul de finantare.

"Aceasta varianta asigura o rata interna de rentabilitate redusa si un cost mai mic pentru Municipiul Iasi", au declarat reprezentantii consortiului VMB Partners - Tuca, Zbarcea&Asociatii.

Consortiul de consultanti VMB Partners - Tuca, Zbarcea&Asociatii a propus initial trei variante de finantare, bazate pe un necesar de finantare estimat la 128 milioane de euro.

Alte doua variante propuse de consultanti, emiterea de euro-obligatiuni pe pietele externe si, respectiv, emiterea de obligatiuni in lei urmata de un credit bancar in euro.

Toate variantele includ contractarea unui credit de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) de 15 milioane euro, destinat reabilitarii infrastructurii cailor de rulare a tramvaielor, precum si contractarea diferentei de 113 milioane euro in doua etape, prima in 2006 si, respectiv etapa a doua in urmatorii trei-patru ani.

Legea finantelor publice locale permite autoritatilor locale sa atinga un grad maxim de indatorare de pana la 30% incepand de la 1 ianuarie 2007. in varianta aleasa, gradul maxim de indatorare se va situa sub 14,1% din veniturile proprii. "in calcularea acestui grad de indatorare au fost incluse creditul BERD, obligatiunile, creditul de tip bridge loan si toate garantiile acordate catre CET si regia de tranbsport RATP", au explicat consultantii.

Serviciul total al datoriei anuale, respectiv garantii, plati de dobanzi si rambursari de credite, va atinge o cota de aproximativ 34 milioane lei in 2012. " Chiar si in acest caz, excedentul operational al bugetului local, reprezentat de diferenta dintre veniturile recurente ale Iasiului si cheltuielile sale operationale va fi de circa sas ori mai mare decat serviciul total al datoriei din anul respectiv", au precizat consultantii.

Celelalte doua variante au fost respinse de Consiliul Local al Municipiului Iasi deoarece implicau costuri mai mari si riscuri asociate diferentelor de curs valutar.

Pana acum au mai lansat emisiuni de obligatiuni pentru finantarea investitiilor si alte municipalitati, printre care Timisoara, Targu Mures, Bistrita Nasaud, Bacau si Focsani.

VMB Partners este initiatorul pietei obligatiunilor municipale in Romania dupa 1989 si a coordonat pana acum peste 35 de finantari pentru autoritatile publice locale. Expertii consortiului VMB Partners - Tuca, Zbarcea&Asociatii au coordonat, in 2006, emisiunea de obligatiuni municipale Timisoara, prin care au fost atrasi 150 milioane lei pentru investitii, printr-un mecanism similar celui care va fi aplicat pentru Municipiul Iasi.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri