Agentia internationala de evaluare financiara Fitch a confirmat ratingurile Bancii Transilvania (BT) pentru imprumuturile pe termen lung la \"BB-\", pentru cele pe termen scurt la \"B\", de sprijin la \"4\" si individual la \"D\", perspectiva ratingurilor fiind stabila, a anuntat agentia.
Ratingurile BT reflecta nivelul bun al profitabilitatii si al afacerii pe care banca le-a dezvoltat. Acestea reflecta, de asemenea, nivelul modest al capitalizarii, dar si nivelul mic al rezervelor pentru credite si riscurile asociate cu expansiunea rapida.

"BT a dezvoltat o franciza decenta in sectoarele serviciilor destinate populatiei si intreprinderilor mici si mijlocii, ajungand sa fie a cincea banca ca marime din tara", a spus directorul sectorului de analiza a grupurilor financiare din cadrul Fitch, Tim Beck. "Totusi, acest nivel al cresterii duce la riscuri, in special la capitolul creditelor acordate", a continuat Beck, informeaza NewsIn.

Profitabilitatea este suficient de puternica, insa banca a fost supusa presiuniilor asupra marjei de castig bancar (n.r. diferenta dintre dobanda acordata si cea perceputa), in special de partea creditarii, noteaza Fitch."Este probabil ca presiunile asupra marjei sa continue", a mai spus Beck. "Sectorul bancar roman a devenit mai competitiv pe masura ce bancile cu actionari straini finalizeaza programele de restructurare si incearca sa puna bazele unei retele puternice", a mai spus analistul Fitch.

Banca Transilvania este, in prezent, a cincea banca romaneasca dupa marime, are o retea bancara ce o situeaza pe locul patru si controleaza 4,5% din activele sistemului bancar romanesc. Activele Bancii Transilvania erau de 6,8 miliarde lei (1,9 miliarde euro) la sfarsitul lunii septembrie.Banca este prezenta la nivelul intregii tari, dar are o cota de piata mai ridicata in regiunea Transilvaniei, unde isi desfasoara peste jumatate din afacere.

Banca Transilvania este listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), iar actionarul sau principal este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) care detine 15% din actiunile bamancii. Nici un alt actionar nu detine mai mult de 5% din actiunile Bancii Transilvania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri