Agentia internationala de evaluare a riscurilor financiare Fitch a atribuit, marti, Bancii Romanesti, un rating al imprumuturilor pe termen lung de BBB+ si al celor pe termen scurt de F2
Ratingul de sprijin atribuit a fost de 2, iar cel individual de D, a anuntat un comunicat Fitch, remis NewsIn. Ratingul pe termen lung are o perspectiva stabila. Ratingurile pe termen lung, scurt si cel de sprijin reflecta potentialul ajutor ajutorul pe care Banca Romaneasca in poate primi de la National Bank of Greece (NBG), care detine 89% din capitalul bancii.

Ratingul individual al Bancii Romanesti arata ca exista riscuri atasate cresterii rapide si provocari in ceea ce priveste capacitatea bancii de a pune bazele unei retele intr-o piata din ce in ce mai competitiva, spune Fitch. Acest rating mai reflecta influenta pozitiva pe care sfaturile bancii mama le au asupra Bancii Romanesti. in plus, subsidiara romana a institutiei financiare elene si-a imbunatatit politicile de gestionare a riscurilor.

Banca Romaneasca a inceput o campanie agresiva de extindere la inceputul anului 2005, a declarat directorul Fitch in cadrul sectorului de analiza a grupurilor financiare, Tim Beck. Cresterea creditelor acordate in primul semestru al acestui an a fost de 31%, dupa o crestere de 214% in anul 2005. Baza acestei cresteri a fost mica, dar a dus atat la marirea riscului de creditare, cat si a celui operational, a continuat Beck.

Raportului dintre capital si active este mare, dar acest lucru se datoreaza, in mare parte, masurilor pe care le-a luat Banca Nationala a Romaniei (BNR) in noiembrie 2005. Norma BNR de atunci a limitat suma imprumuturilor in valuta la de trei ori capitalurile proprii ale bancii. Aceasta regula urmeaza sa fie ridicata de la 1 ianuarie 2007.

Finantarea este asigurata mai ales de banca-mama, insa Banca Romaneasca doreste sa reduca ponderea finantarilor de la NBG, pe masura ce banca va crestre, a aratat Fitch. Desi Banca Romaneasca este o banca mica, creste rapid si intentioneaza sa ajunga in primele 10 banci, a notat agentia de rating, in conditiile in care acum ocupa a 12-a pozitie dupa active.

NBG a ramas, alaturi de OTP Bank in cursa pentru preluarea pachetului majoritar al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC). Fitch noteaza ca daca banca elena ar achizitiona pachetul majoritar al CEC, pare probabil ca NBG sa conduca CEC-ul separat de Banca Romaneasca macar pana la primele restructurari initiale. Banca elena este favorita in cursa pentru CEC, insa intreg procesul de privatizare ar putea fi anulat, sustineau analitsii bancii de investitii Wood&Company.

Banca Romaneasca a obtinut un profit inainte de impozitare de 10,9 milioane euro dupa primele noua luni ale anului, de peste trei ori mai mare decat cel din acelasi interval din 2005, cand s-a afisat un profit de 3,2 milioane euro, potrivit raportului finaciar publicat de banca mama. Portofoliul de credite al subsidiarei romanesti a NBG a ajuns la 662 milioane euro la 30 septembrie, in crestere cu 72% fata de septembrie 2005.

Cota de piata a Bancii Romanesti pe segmentul creditarii a crescut in ultimul an de la 3% la 3,2%, potrivit raportului bancii mama. Rezultatele inregistrate vin pe fondul extinderii retelei pana la 55 unitati in septembrie a acestui an, fata de 38 de unitati in septembrie 2005.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri