Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat bancile ca a atras 2,5 miliarde lei (734,15 milioane euro) la licitatia pentru certificate de depozit la trei luni, cu o patrime mai mult decat a anuntat miercuri ca vrea sa "sterilizeze", dar dobanda anuala medie a fost de numai 5,7%.

"Banca centrala a anuntat ca a atras la licitatia pentru certificate de depozit la trei luni 2,5 miliarde lei din oferta de peste 9 miliarde lei a bancilor. Sumele atrase de BNR vor fi rasplatite cu randamente cuprinse intre 5,06 si 6,07% pe an, iar randamentul mediu este de 6,07% pe an. Licitatia nu a afectat foarte mult cursul euro/leu, iar in piata a ramas un excedent mare de lei", a declarat, pentru NewsIn, dealerul sef al Bancii Comerciale Carpatica (BCC), Lucian Nicoara.

BNR a atras la licitatia de joi, 125% din suma propusa initial, mai exact 2,5 miliarde lei fata de 2 miliarde lei, cat anuntase miercuri. Decontarea propriuzisa a sumelor va fi facuta, insa, vineri. Banca centrala a atras, la licitatia similara din decembrie, doar 200 milioane lei, iar la licitatiile pentru depozite la o luna a sterilizat din ce in ce mai putin din sumele oferite de banci, incepand cu luna decembrie.

Drept urmare, dobanzile de pe piata interbancara au scazut, iar BNR a afisat, in prima parte a zilei de joi, o medie a dobanzilor overnight (cu scadenta la 24 ore) de 0,61% pe an la depozitele atrase (BUBID), in scadere cu 0,10 puncte procentuale fata de mieruri, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 2,59% pe an, cu 0,06 puncte mai mult decat in ziua precedenta. Lichiditatea din piata a ramas la un nivel ridicat si pentru ca, joi, a revenit in piata un depozit de 3,156 miliarde lei atras in urma cu o luna de banca centrala.

BNR anunta suma pe care vrea sa o atraga in certificate de depozit la trei luni in fiecare zi de miercuri din a doua saptamana a fiecarei luni. A doua zi, joi, organizeaza licitatia, la care banca centrala poate sa accepte ofertele de sume si dobanzi licitate de bancile comerciale si tot atunci, BNR anunta si dobanda la care a acordat certificatele. Banca centrala poate sa atraga de la banci la licitatia pentru certificatele de depozit la trei luni o suma cuprinsa intre 75% si 125% din suma anuntata initial, in ziua precedenta. Decontarea propriu-zisa a banilor are loc, insa, vineri - in ziua urmatoare.

Banca centrala a mai atras in luna ianuarie doar 1,2 miliarde lei (echivalentul a 357,57 milioane euro) in depozite la o luna pentru care ofera o dobanda de 8,75% pe an. Luni, cand BNR a anulat licitatia pentru depozitele la o luna, au avut loc si licitatiile Ministerului Finantelor Publice (MFP) pentru titluri de stat de 2 miliarde lei la o luna si 500 milioane lei la trei luni.

Refuzul de a steriliza complet sumele oferite de banci la licitatiile BNR a fost interpretat de analistii din piata ca o incercare a bancii centrale de a tempera aprecierea accentuata a leului din ultima vreme. BNR a afisat, joi, un curs oficial de 3,4053 lei/euro, leul apreciindu-se, joi, cu 50 lei vechi fata de euro (0,15%), comparativ cu nivelul de miercuri, cand BNR a afisat un curs de 3,4103 lei/euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri