Fondurile de investitii din zona euro aveau, la finele lunii septembrie 2006, active de 5.355 miliarde euro, cu 15,6% mai mult decat in septembrie 2005, pe fondul majorarii cu 20% a valorii portofoliului investitiilor in actiuni, a informat un comunicat al Bancii Centrale Europene (BCE).

Valoarea actiunilor detinute de fondurile de actiuni era de 1.865 miliarde euro la sfarsitul lunii septembrie, reprezentand peste o treime (35%) din active.

Totusi, cea mai mare pondere - 37% - in activele fondurilor de investitii din zona euro continua sa fie detinuta de titlurile altele decat actiuni (in special obligatiuni), care insumau 1.984 miliarde euro, insa valoarea lor a crescut cu doar 6,6% in intervalul septembrie 2005 - septembrie 2006, spun datele publicate de BCE, informeaza NewsIn.

Mai mult de o zecime (12%) din active sunt constituite de titluri ale fondurilor de investitii, care insumeaza 637 miliarde euro, 6% din active (315 miliarde euro) sunt fonduri pastrate in depozite bancare, iar 181 miliarde euro (3% din active) reprezinta active fixe.

Fondurile cu investitii preponderent in obligatiuni au activele cele mai mari, 1.597 miliarde euro (30% din activele totale), urmate de fondurile de actiuni, cu active de 1.531 miliarde euro (29%). Fondurile diversificate aveau, la finele lunii septembrie a anului trecut, active de 1.320 miliarde euro (25%), cele specializate in investitii imobiliare detineau active de 221 miliarde euro (4%), iar activele celorlalte fonduri insumau 686 miliarde euro (13%).

Peste trei sferturi (76%) din active sunt detinute de fondurile deschise de investitii, in care nu exista restrictii la cumpararea titlurilor, restul fiind ale fondurilor inchise, in care sunt admisi doar anumiti investitori.

La finele lunii septembrie, activele fondurilor de investitii din zona euro reprezentau aproape doua treimi (64%) din produsul intern brut (PIB) al zonei euro (formata din 12 tari pana la 1 ianuarie 2007), estimat de biroul statistic al Uniunii Europene, Eurostat, la 8.358 miliarde euro pentru anul 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri