Cele mai bune randamente au fost inregistrate, in 2006, de titlurile fondurilor mutuale cu plasamente preponderent in actiuni, a caror valoare a crescut, in medie, cu 19,3%, ele inregistrand si cea mai mare crestere a activelor nete, cu 182,6%, arata datele publicate de patronatul sectorului.
Fondurile deschise de investitii (FDI) cu plasamente preponderent in actiuni au avut un randament mediu de 19,3%, insa exista diferente mari de evolutie. Cel mai bun randament, de 29,9%, a fost inregistrat de fondul Active Dinamic. "Analizand performantele consemnate la finele anului de fondurile de actiuni, remarcam faptul ca trei fonduri inregistreaza performante cu mult sub media pe categorie si anume: BT Index cu 0,4%, BCR Expert cu 3,8% si Premio cu 6,4%, celelalte noua fonduri inregistrand performante cuprinse in intervalul 29,9% (cel mai mare din industrie) la Active Dinamic si 15,2% la KD Maximus", se precizeaza in comunicatul Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Randamentul bun a atras investitorii spre fondurile de actiuni, care au plasat anul trecut peste 181 milioane lei (53,6 milioane euro), nivel de peste patru ori mai mare decat cel inregistrat in 2005. "in anul 2006 toate fondurile au avut cresteri de activ net, mai mari sau mai mici, exceptie facand doar FON, al carui activ net inregistrat la finele anului 2006 a fost aproape de nivelul inregistrat la finele 2005, arata NewsIn. Celelalte fonduri deschise de investitii inregistreaza pe linie cresteri de activ net, in unele cazuri acestea fiind spectaculoase, cum este cazul la Active Dinamic cu crestere de 37 de ori, BCR Expert cu crestere de 6,7 ori si nu in ultimul rand Raiffeisen Prosper, cu crestere de 4,5 ori", se mentioneaza in acelasi comunicat.

Fondul Raiffeisen Prosper detine cel mai mare activ net din categoria fondurilor de actiuni, de peste 49 milioane lei, urmat de Intercapital cu 31,9 milioane lei, BT Maxim cu 26,6 milioane.lei, KD Maximus cu 24,6 milioane lei si Napoca cu 23,1 milioane lei.

Cinci fonduri de actiuni au expunere pe piata bursiera de peste 80%: Premio, cu 97,5% din fonduri investite, Active Dinamic cu 93,9%, Napoca cu 84,4%, Omninvest cu 82,2% si KD Maximus cu 80,3%.

Patru noi fonduri de actiuni au fost lansate in anul 2006. Star Next si Premio activeaza din aprilie, Raiffeisen Prosper din luna iunie si BT Index din septembrie. Astfel, numarul fondurilor deschise de investitii cu plasamente preponderent in actiuni a ajuns la 12.

Valoarea titlurilor celor unsprezece fonduri diversificate a crescut, in medie, cu 11,7% in anul anterior, cel mai mare randament mediu fiind inregistrat de Transilvania, de 18,4%, urmat de Capital Plus - 15,7%, FCEx - 14,6% si Fortuna Clasic - 15,5%.

La inceputul anului 2006, pe piata activau doar sapte fonduri diversificate, cele patru nou intrate fiind: Raiffeisen Benefit, lansat in iunie si cu o performanta de 10,98% pana in decembrie, STAR Focus cu o performanta de 10,4% incepand din aprilie. Concerto a avut un randament de 9,1% si Bancpost Active, de 7,6%, ambele fiind lansate in luna ianuarie a anului trecut, spun statisticile UNOPC.

Fondurile diversificate au atras, in cursul anului trecut, plasamente de 160,23 milioane lei (47,4 milioane euro).

Fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix, in numar de sapte pe piata romaneasca, au avut, in 2006, un randament mediu de numai 3,5%, sub rata inflatiei (4,8% la finele anului, potrivit Statisticii). "Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca, pe ansamblul grupei, activele nete ale Europa Obligatiuni detin o pondere destul de insemnata, astfel incat performanta negativa inregistrata de acest fond influenteaza semnificativ media grupei", se precizeaza in comunicat.

Randamentul negativ inregistrat de Europa Obligatiuni are drept cauza ponderea de peste 68 % din activul net detinuta de obligatiuni emise in spatiul Uniunii Europene, iar evolutia cursurilor valutare ale monedelor de emisiune (euro, zlot sau forint) fata de leu a dus la scaderea valorii detinerilor, a explicat UNOPC.

Fondul de obligatiuni cu cel mai mare randament -12,5% a fost FDI Orizont. "Fluxul intrarilor nete de capital a fost pe total an destul de modest, si anume doar 7,4 milioane lei, cu aproape 31% mai mic decat cel realizat in anul 2005", se arata in documentul citat.

Cele doua fonduri deschise cu investitii in instrumente monetare - Simfonia 1 si Bancpost Plus - au avut un randament mediu de 5,9%, cu un punct peste rata inflatiei. Bancpost Plus a incheiat anul cu un activ de 38,55 milioane lei si o crestere anuala a valorii titlurilor cu 5,6%, iar Simfonia a avut un activ net de 89,37 milioane lei si o un randament anual de 5,9%.

Fondurile inchise de investitii au avut, anul trecut, randamente de 12,6% pentru Fondul Privat Comercial cu plasamente in efecte de comert, 10,7%, ca medie a celor trei fonduri cu plasamente in actiuni (BT Invest 1, Infinity si Fondul de actiuni privat Transilvania), si de 0,42%, pentru fondul monetar Depfa.

"Daca pana acum cativa ani exista inca o oarecare incertitudine vis-a-vis de viitorul industriei fondurilor de investitii, iata ca anul 2006, prin volumul de peste 833 milioane lei active nete cumulate ale fondurilor deschise si inchise, sau mai exact 246,4 milioane euro, consemneaza o dublare a acestora comparativ cu finele anului 2005 si marcheaza, in acelasi timp, trecerea industriei intr-o noua etapa a procesului de dezvoltare, in care accentul va fi pus mai ales pe diversificarea produselor oferite investitorilor", se mentioneaza in finalul comunicatului UNOPC.Activele fondurilor romanesti de investitii aveau, la finele anului 2006, o pondere de 0,24% in produsul intern brut (PIB), estimat la 337,9 miliarde lei de Comisia Nationala de Prognoza.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri