Sistemul bancar romanesc, care este deja restructurat, va ajunge la maturitate peste aproximativ zece ani, dupa ce extinderea clientelei si a portofoliului de produse va ajunge la un nivel suficient de ridicat, a declarat adjunctul sefului Misiunii Economice franceze la Bucuresti, Antoine Avila.

"Sistemul bancar romanesc a fost printre primele restructurate. El are, insa, nevoie de inca vreo zece ani ca sa ajunga la maturitate, pe masura ce se va extinde clientela, iar portofoliul de produse si servicii bancare va fi suficient de dezvoltat", a spus Avila pentru NewsIn.

In plus, legislatia bancara romaneasca este una serioasa, ceea ce a contribuit la cresterea increderii clientilor si la atragerea unor jucatori internationali puternici, considera economistul francez. "Socit Gnrale, care este una din cele mai mari banci din Europa, a avut incredere in piata romaneasca. Cred ca au aratat o buna viziune, au avut dinamism, dezvoltandu-se pe toate sectoarele pietei financiare, si au avut succes", a afirmat Avila.

Adjunctul sefului Misiunii Economice franceze la Bucuresti nu crede totusi ca vor mai fi mari grupuri care sa intre pe piata romaneasca. "Sunt deja multi actori in piata bancara, aproape 40. S-ar putea sa vedem mai degraba o consolidare a pietei, in sensul unei mai mari concentrari, prin fuziuni, care au loc si pe pietele mai mari din Europa", a aratat Avila.

Daca vor mai fi intrari de mari grupuri pe piata bancara, ele vor fi mai degraba rezultatul unor concentrari la nivel international, asa cum s-a intamplat in cazul achizitiei bancii grecesti Emporiki, prezenta si in Romania, de catre grupul francez Credit Agricole, considera Avila. "Daca, de exemplu, si vorbesc de o situatie ipotetica, BNP Paribas sau alt grup cumpara Socit Gnrale, acel grup va intra, astfel, si pe piata romaneasca", a explicat el.

Economistul francez crede ca, desi bancile din tari ale Uniunii Europene pot intra pe piata romaneasca dupa o simpla notificare la Banca Nationala a Romaniei, putine banci vor intra cu adevarat pe piata, insa nu exclude deschiderea unor birouri de reprezentare cu rol de "observare a pietei".

Principalele segmente de clientela pe care bancile vor miza vor fi persoanele fizice si firmele mici si mijlocii, pentru ca vor avea rate inalte de crestere. "Rata de crestere pe segmentul marilor companii (corporate) este mai mica. Exista putine companii romanesti mari, astfel ca si segmentul bancar de corporate este limitat", a mentionat Avila.

Adjunctul sefului Misiunii Economice franceze la Bucuresti considera ca vor mai intra jucatori internationali in sectorul financiar, odata cu dezvoltarea burselor, a fondurilor de investitii si a celor de pensii, dar si a asigurarilor, mai ales prin extinderea asigurarilor obligatorii. "Toate acestea au un rol esential in finantarea economiei", a precizat Avila.

Activele bancilor romanesti au ajuns, la finele lunii noiembrie 2006, la aproximativ 158 de miliarde lei (46 miliarde euro), care reprezinta mai putin de jumatate din produsul intern brut al anului trecut, estimat de Comisia Nationala de Prognoza la 337,9 miliarde lei. in tarile din zona euro, activele bancare depasesc 100% din produsul intern brut.

Avila: Sistemul bancar romanesc va ajunge la maturitate peste zece ani
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri