Ministrul economiei, liberalul Varujan Vosganian, este de parere ca doar castigurile nete din tranzactiile bursiere trebuie sa fie impozitate si ca este necesara gasirea unei alte modalitati de impozitare, astfel incat investitorii de pe piata de capital sa nu fie sponsorii economiei.

"Ar trebui sa ne interesam de o formula prin care numai castigurile nete sa fie impozitate. Nu are rost ca investitorii sa fie sponsori pentru economie", a declarat, citat de NewsIn, ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian. "Daca bugetul trebuie sa castige bani sa lase bursa la urma", a mai afirmat ministrul economiei.

Nemultumirea investitorilor pe piata de capital a fost generata de un ordin al ministrului finantelor care prevede ca, pana pe 25 ianuarie, persoanele fizice care au obtinut castiguri anul trecut din titluri de valoare, detinute mai putin de un an, sunt obligate sa le declare (in formularul 226) si sa plateasca un impozit de 16%. Impozitul platit in 25 ianuarie se aplica exclusiv titlurilor a caror valoare s-a apreciat fata de momentul cumpararii. Vosganian a mai spus ca nu a fost de acord cu aceasta modalitate de impozitare si considera ca bursa este un "seismograf al economiei".

Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a decis suspendarea sedintei de tranzactionare timp de o ora, pe 25 ianuarie, in semn de protest fata de autoritatile fiscale. Impozitarea separata a titlurilor in castig, fara luarea in considerare a pierderilor, genereaza situatii anormale, in opinia brokerilor, pentru ca pierderile pot depasi, in unele cazuri, castigurile. Prin urmare, Ministerul Finantelor ia in calcul, la impunerea din ianuarie, numai profitul si face scaderea, cu pierderea, abia dupa noua sau zece luni, cand emite deciziile de impunere facute pe baza declaratiilor finale din mai, pentru ca impunerea castigurilor de pe piata de capital se face in doua etape.

Persoanele fizice, care obtin castiguri la bursa in 2007, vor plati un impozit de 1% pentru fiecare tranzactie, lunar, urmand ca, in 2008, sa depuna o declaratie pe intregul portofoliu si sa plateasca un impozit pe castigul net anual.

Potrivit normelor de aplicare a Codului Fiscal, incepand din acest an, investitorii pe piata de capital vor plati, lunar, un impozit de 1% pentru actiunile care s-au apreciat fata de momentul cumpararii. Impozitul va fi calculat, retinut si virat de catre brokeri, pana pe 25 ale lunii urmatoare celei in care a avut loc tranzactia.

Impozitul de 1% este considerat plata anticipata in contul impozitului anual. La incheierea anului fiscal, investitorii depun o declaratie anuala, pana pe 15 mai 2008, pentru toate tranzactiile realizate in 2007. Pe baza declaratiei, Fiscul va emite o decizie de impunere asupra castigului net, definit ca diferenta dintre castigul si pierderea anuala, si va aplica cota de 16% pentru castigurile obtinute din actiunile detinute mai putin de un an si cota de 1% pentru cele detinute mai mult de un an.

Perioada de detinere a titlurilor de valoare este evidentiata de catre intermediari, care vor preciza, la fiecare operatiune de cumparare, data intrarii acestora in portofoliu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri