Emporiki Bank Romania, subsidiara romaneasca a bancii grecesti, a obtinut, in 2006, un profit operational de 971.767 euro si avea capitaluri proprii de 21,3 milioane euro, potrivit datelor publicate de banca mama, informeaza NewsIn. Institutia bancara avea la finalul anului trecut, active de 366,4 milioane lei (108,3 milioane euro) si detinea o cota de piata de 0,21%, potrivit datelor bancii centrale.

La nivel mondial, grupul financiar elen Emporiki Bank a afisat pierderi de 234,7 milioane euro in 2006, fata de un profit net de 76 milioane euro in anul precedent, din cauza constituirii unor provizioane pentru adaptarea practicilor contabile si de risc la cele ale Credit Agricole, noul actionar majoritar.


Banca a obtinut anul trecut un profit operational de 316,3 milioane euro, cu 32,2% peste cel din 2005, insa provizioanele de 539 milioane euro constituite dupa preluarea de catre grupul financiar francez Credit Agricole, in august 2006, au dus la pierderile anuntate.

Venitul net bancar (dobanzi si comisioane) a crescut cu 19,6% fata de 2005, pana la 988,5 milioane euro, iar portofoliul de credite acordate de banca a ajuns la 17,2 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut, in crestere cu 11,8% fata de 2005. Aproape jumatate (44,1%) din imprumuturi sunt de consum si imobiliare. Depozitele atrase de la clienti insumau 16,2 miliarde euro la finalul anului trecut, cu 10,3% peste nivelul din decembrie 2005, potrivit raportului financiar al bancii.

Dupa preluarea de catre Credit Agricole, Emporiki Bank a inceput un proces de restructurare, care presupune alinierea la practicile contabile si de management al riscului din grupul francez. "Astazi, Emporiki Bank beneficiaza de cel mai mare rating dintre toate bancile grecesti, printre altele si datorita legaturii cu Credit Agricole si a politicii de crestere a provizioanelor", a declarat presedintele consiliului director al bancii elene, Jean-Frederic de Leusse.

"Mai mult, accesul pe care il are Emporiki Bank la unul din cele mai mari grupuri bancare din lume reprezinta un alt avantaj competitiv si o garantie pentru o dezvoltare rapida si dinamica", a adaugat el. Emporiki Bank va finaliza, pana in luna martie, un plan de afaceri pe cinci ani, au mai spus oficialii bancii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri