Societatile de leasing financiar ar putea majora limita ratei lunare la contractele de leasing pentru persoane fizice pana la maxim 60-70% din venitul lunar, pentru clientii cu venituri peste medie, a declarat pentru NewsIn, directorul general al BCR Leasing IFN SA, Claudiu Stanescu
Potrivit directorului general al BCR Leasing IFN SA, recentul anunt facut de BNR, privind intentia de eliminare a obligativitatii avansului pentru creditele acordate populatiei, precum si a limitelor ratelor lunare, potrivit carora toate costurile aferente unui credit de consum nu puteau depasi 30% din venitul imprumutatului sau al familiei acestuia, nivelul fiind de 35% in cazul creditelor de investitii imobiliare, va avea un efect pozitiv asupra leasingului financiar pentru persoanele fizice.

"Pentru persoanele cu venituri peste medie, estimez ca nivelul ratei lunare de leasing ar putea merge pana la maxim 60-70% din venitul lunar al clientului, iar media se va situa pe undeva pe la 50%", a spus Stanescu. "Totodata, dereglementarea promovata de BNR va permite societatilor de leasing sa majoreze perioada de derulare a contractelor de leasing, care, pentru clientii cu venituri la nivelul salariului mediu pe economie, se va putea intinde, fara probleme, pana la 10 ani", a adaugat directorul general al BCR Leasing IFN SA.

Claudiu Stanescu a mai spus ca decizia BNR va obliga societatile de leasing sa adopte o politica mult mai diferentiata de stabilire a conditiilor de acordare a finantarilor in leasing, legate de nivelul avansului solicitat, al nivelului ratei lunare si al perioadei de derulare a contractului, in functie de profilul financiar si de risc al fiecarui client persoana fizica.

"Ma indoiesc, totusi, ca vor exista societati care sa elimine total cerinta unui avans la contractele de leasing. Oricum, decizia BNR va avea un efect pozitiv asupra pietei leasingului, insa nu cred ca va genera o crestere a pietei cu mai mult de 2-3%, intrucat ponderea clientilor persoane fizice in portofoliul total de contracte la nivel de piata este destul de redusa. De exemplu, la BCR Leasing IFN SA, clientii persoane fizice reprezinta maxim 20% din numarul total de clienti", a mai spus Stanescu.

"Este o decizie de mult timp asteptata, dupa ce norma 20 a BNR a intrat in vigoare in august 2006", a declarat, luni, pentru NewsIn, secretarul general al Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB), Adriana Ahciarliu. Potrivit lui Ahciarliu, ALB si jucatorii de pe piata leasingului au incercat, din momentul acela, sa transmita BNR opinia lor legata de aceasta decizie a bancii centrale si au sustinut ca o asemenea masura nu era necesara.

BNR a impus, anul trecut prin Norma 20, anumite limite pentru acordarea unui singur credit. in cazul in care o persoana doreste contractarea unui credit pentru investitii imobiliare, suma totala ce trebuie platita lunar trebuie sa nu depaseasca 35% din veniturile nete ale respectivei persoane si, dupa caz, ale familiei sale. De asemenea, pentru creditele de consum, aceasta cifra este de 30%. Creditul de consum include si leasingul financiar. Suma tuturor creditelor contractate de client nu trebuie sa fie mai mare de 40% din totalul veniturilor.

"Totusi, BNR s-a tinut de cuvant in problema eliminarii plafonului de creditare. Arma noastra a fost timpul. BNR a promis ca, dupa intrarea in Uniunea Europeana, va elimina aceasta masura si iata ca s-a tinut de cuvant", a spus Ahciarliu. in opinia secretarului general al ALB, segmentul care se va "bucura cel mai mult" de eliminarea plafonului va fi leasingul auto, unde persoanele fizice folosesc acest instrument financiar. "Mai exista si societati de leasing de consum pentru electrocasnice, insa ponderea acestora in piata leasingului nu este semnificativa", a adaugat Adriana Ahciarliu.

ALB a estimat, pentru 2006, un volum total al pietei romanesti de leasing de circa 2,8 miliarde euro, cu 27% mai mult decat in 2005. La sfarsitul trimestrului al treilea din 2006, totalul pietei de leasing din Romania, dupa valoarea activelor finantate, a ajuns la 2,33 miliarde euro. Clientii corporativi au atras 87% din totalul finantarilor in leasing, clientii retail - 11%, iar sectorul public - 2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri