Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea decide astazi o reducere a rezervelor minime obligatorii in sedinta Consiliului de Administratie, apreciaza analistii, care nu exclud, insa, nici o reducere, de cel putin 0,25 puncte, a dobanzii de politica monetara.
Economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu, se asteapta ca BNR sa scada dobanda cheie de la 8,00% la 7,75% pe an. "Ma astept ca banca centrala sa scada rata dobanzii de politica monetara cu 0,25-0,50 puncte procentuale, decizie ce ar fi sutinuta de evolutia pozitiva peste asteptari de pana acum a inflatiei si de continua apreciere a leului", a spus economistul sef al ING Bank Romania, pentru NewsIn.

Citu a explicat ca, in afara de aceasta, BNR are ca obiectiv pe termen mediu unificarea ratei dobanzii de politica monetara si a celei efective cu scopul de a accentua rolul de semnal al celei dintai. El a mai spus ca se asteapta ca, in urmatoarele trei luni, banca centrala sa unifice cele doua rate ale dobanzii la nivelul de 7% pe an.

Alti analisti sunt mai reticenti in ce priveste o noua scadere a dobanzii cheie si mizeaza mai degraba pe diminuarea ratei rezervelor minime obligatorii la lei sau la valuta.

Economistul sef al ABN Amro Romania, Radu Craciun, se asteapta ca BNR sa mentina neschimbata rata dobanzii de politica monetara la sedinta de luni, dar nu exclude, totusi, posibilitatea unei scaderi a acesteia. "Ar avea mai mult sens o scadere a ratei rezervelor minime obligatorii decat a ratei dobanzii de politica monetara, mai ales daca ne uitam la relevanta limitata, din ultima vreme, a acestei dobanzi", a spus Craciun, pentru NewsIn.

Economistul sef al ABN Amro Bank Romania a explicat ca dobanzile interbancare din ultima saptamana s-au situat la un nivel mult mai ridicat decat cel al dobanzii cheie, dupa ce, in prealabil, se situasera la niveluri mai scazute decat aceasta, ceea ce a dus si la o intarire temporara a leului. Craciun ia in calcul, pentru urmatoarea perioada, o scadere a ratei rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei cu "nu mai mult de 5 puncte procentuale", de la nivelul actual de 20%.

"Vad mai degraba o scadere a ratei rezervelor minime obligatori in valuta de la 40% pana la 30%, daca nu in sedinta de luni, atunci in cele urmatoare", a spus, pentru NewsIn, directorul departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru. El a explicat ca nu crede ca banca centrala va decide o noua micsorare a ratei dobanzii de politica monetara dupa diminuarea substantiale a acesteia de la 8,75 la 8,00% pe an in sedinta precedenta din 9 februarie.

Economistul sef al UniCredit Romania, Rozalia Pal, a declarat ca se asteapta ca banca centrala sa pastreze, luni, rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 8% pe an, mai ales ca in sedinta anterioara a fost o scadere destul de mare. "Chiar daca inflatia se situeaza la un nivel scazut in prezent, ne asteptam ca rata inflatiei sa urce in a doua parte a anului, iar in ce priveste aprecierea leului din ultima vreme, deocamdata vedem mai mult o volatilitate ridicata a cursului euro/leu decat o apreciere constanta a monedei nationale", a spus Pal.

Economistul sef al UniCredit Romania a mai spus ca se asteapta ca masurile BNR sa fie luate mai degraba ca urmare a aprecierii leului pe o perioada mai mare, decat a volatilitatii ridicate a cursului pe termen scurt. Pe termen mediu, e de asteptat o scadere treptata a rezervelor minime obligatorii, mai ales a celor in valuta, dat fiind nivelul ridicat al acestora, iar masura ar putea fi declansata chiar de luni, a mai spus Pal.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri