Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie cu aprobarea normelor interne de creditare ale bancilor si creeaza astfel discriminari, au spus bancherii prezenti la Forumul Financiar Sud-Est European.
"BNR, ca supraveghetor, nu ar trebuie niciodata sa distorsioneze competitia dintre banci", a declarat presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

Andreas Maragkoudakis, vicepresedintele Bancii Romanesti, a aratat ca distanta in timp intre momentul cand o banca sau alta obtine validarea normelor de catre BNR este discrimanatorie pentru bancile care obtin avizul mai tarziu. Maragkoudakis a spus ca banca centrala, in deciziile sale, ia in considerare situatiile financiare ale bancilor, strategiile lor precum si alte elemente, insa " daca la sfarsitul zilei, de exemplu, Bancpost va avea regulile mai flexibile de creditare decat Banca Romaneasca, vor fi in avantaj si consider ca este inacceptabil", a spus, citat de NewsIn, Maragkoudakis. "Consideram ca toti trebuie sa avem aceleasi oportunitati", a adaugat el.

Mai mult, exista pericolul ca normele care trebuie validate de banca centrala sa introduca elemente noi de discriminare, a spus presedintele Bancpost, Mihai Bogza. "Sucursalele bancilor straine din Romania nu vor fi afectate, pentru ca lucreaza dupa regulile bancii-mama", a explicat Bogza.

Presedintele Volksbank Romania, Gerald Schreiner, a mentionat ca toate bancile ar trebui sa aiba aceleasi sanse. "Reglementarile BNR ar trebui sa fie clare si obiective", a spus Schreiner.

Doar 18 din cele 29 de banci care trebuie sa depuna normele proprii de creditare la BNR pentru a putea acorda imprumuturi in conditii "relaxate" au facut acest lucru pana in prezent, a spus anteriorprim viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. Din cele 18 banci care au depus deja normele, doar una - Alpha Bank Romania - a primit pana in prezent validarea din partea BNR.

Din 38 de banci de pe piata romaneasca, sapte sunt sucursala ale unor banci straine si nu sunt nevoite sa depune normele spre validare la BNR, iar cele doua banci pentru locuinte (HVB Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte) functioneaza dupa reglementari separate, insa restul de 29 de banci trebuie sa aiba normele validate de banca centrala.

Numarul clientilor care s-au prezentat la ghiseele bancilor pentru a se interesa despre noile norme de creditare aprobate de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut vertiginos, au declarat oficialii bancii Alpha Bank.

Afluxul de clienti s-a datorat relaxarii conditiilor de acordare a imprumuturilor de catre BNR, masura care a avut ecou inca din prima zi pentru Alpha Bank, prima banca comerciala care beneficiaza de aceste inlesniri.

“La sfarsitul primei zile in care noile conditii de creditare au fost aplicate, putem vorbi despre o crestere cu 50% a numarului celor care au solicitat informatii direct la unitatile bancii, cei mai multi dintre acestia fiind persoane cu venituri medii si peste medie”, au declarat pentru Wall-Street reprezentantii Alpha Bank.

Numarul apelurilor telefonice prin care au fost solicitate informatii despre produsele de creditare ale bancii s-a dublat, iar in ceea ce priveste aplicatiile on-line pentru credit, acestea au crescut cu peste 300% imediat dupa ce au fost anuntate noile conditii de creditare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri