Rata profitului la nivelul sistemului bancar va cunoaste, pe termen scurt, o usoara incetinire, pe fondul cresterii concurentei, reducerii marjei de dobanda si continuarii investitiilor in dezvoltarea retelelor teritoriale, a anuntat Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Printre factorii care vor afecta rata profitului se mai numara cresterea necesarului de provizioane ca efect al dinamicii creditarii si costurile legate de implementarea Acordului Basel II, se arata in ultimul raport asupra stabilitatii financiare publicat de BNR.

Potrivit acestui raport, in anul 2006 s-a realizat o consolidare a profitului net inregistrat la nivelul sistemului bancar. Pe fondul reducerii marjelor de dobanda, beneficiile institutiilor de credit s-au obtinut mai mult din volumul activitatii. Principalii indicatori de performanta financiara inregistreaza usoare deprecieri fata de perioada anterioara, insa raman la niveluri comparabile cu valorile inregistrate in tarile din regiune.

Rezultatul net agregat a inregistrat o crestere atat in termeni nominali cat si in echivalent euro. Astfel, bancile din Romania au realizat, anul trecut, un profit net de 2,2 miliarde lei (646 milioane euro), in crestere cu 10% fata de rezultatul realizat in 2005.

Profitabilitatea bancilor a fost influentata in primul rand de competitia tot mai puternica de pe piata, dar si de investitiile masive care lovesc in rata de crestere a castigurilor obtinute in sistemul bancar. Cu toate acestea, bancile romanesti continua sa obtina evolutii pozitive ale principalilor indicatori financiari comparativ cu rezultatele inregistrate in perioada similara a anului trecut.

BRD, BCR, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank si Banca Tiriac sunt bancile care au inregistrat anul trecut cele mai mari profituri nete.

Situate pe un trend descrescator, marjele medii de dobanda din sistemul bancar romanesc se plaseaza totusi deasupra mediei inregistrate de sistemele bancare ale altor tari din regiune .

Veniturile nete din dobanzi, desi si-au redus ponderea in favoarea celor care nu provin din dobanzi, raman o componenta importanta (50%31) a veniturilor operationale.

Spre deosebire de anul 2005, veniturile nete din dobanzi, exclusiv cele aferente titlurilor, s-au relansat in principal pe fondul cresterii reale a veniturilor din dobanzi aferente creditelor acordate clientelei.

Un rol important in evolutia veniturilor din dobanzi l-a avut comportamentul dual al institutiilor de credit. In general, ca raspuns la aparitia unor impulsuri de natura politicii monetare, bancile au reactionat prin majorarea costurilor la creditele vechi, diminuand, pe de alta parte, dobanzile la creditele noi acordate, in scopul atragerii de noi clienti.

Veniturile din comisioane (18% in veniturile operationale) au inregistrat un ritm real de crestere de 30% depasindu-l pe cel al veniturilor operationale. In contextul maririi volumului tranzactiilor, sursele veniturilor care nu provin din dobanzi ar putea fi apreciate ca fiind stabile.

Celelalte componente ale veniturilor operationale, respectiv veniturile nete din operatiuni de schimb valutar si cele din titluri, au inregistrat ritmuri de crestere negative, diminuandu-si ponderile in total (de la 11% la 9% in cazul primei componente si de la 9% la 5% in cazul celei de a doua).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri