Cei care si-au plasat banii in actiuni la anumite companii au fost mai inspirati decit cei care au mizat pe depozitele bancare clasice
Anul 2004 marcheaza schimbarea preferintelor romanilor in materie de investitii personale, ca urmare a scaderii usoare a dobinzilor bancare si a cistigurilor mari oferite de actiunile listate pe piata de capital, spun analistii financiari. Cele mai bune plasamente ale anului 2004 au fost investitiile in actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti, adauga acestia. O alta sursa de cistig au reprezentat-o investitiile in case si terenuri, dar cei care au plasat banii in domeniul imobiliar urmaresc mai degraba un cistig pe termen lung. O data ce inflatia s-a calmat, banii plasati in conturi bancare pastreaza valoarea monedei in fata eroziunii puterii ei de cumparare, dar mentinerea lor in depozite nu este altceva decit o tentativa de economisire prudenta.

E clar ca cele mai bune plasamente ale anului 2004 au fost cele in actiuni listate la Bursa. Actiunea emisa de Petrom a crescut cu 121%, BRD a cistigat 75%, Banca Transilvania 179%, iar Rompetrol a spart toate recordurile, cu un plus de 265%, e drept, de la o valoare initiala in jurul a 350 de lei, ne-a declarat Liviu Giugiumia, director general al companiei de brokeraj a celei mai mari banci private romanesti, Banca Romana pentru Dezvoltare BRD-Groupe Societe Generale.

Liviu Giugiumia spune ca un investitor interesat in Bursa a avut la indemina semnale clare care aratau o potentiala crestere a pretului Rompetrol. El explica explozia pretului actiunii Rompetrol prin cotarea ei la Bursa si parasirea pietei Rasdaq, ceea ce i-a dat un plus de transparenta. Nu in ultimul rind, la cresterea pretului a contribuit restructurarea datoriei companiei, prin lansarea de obligatiuni convertibile in actiuni. In plus, un semnal de crestere a cotatiei actiunii petroliere ar fi trebuit sa fie si majorarea pretului benzinei la pompa, ceea ce aduce cistig imediat companiei. Investitorii au evaluat aceste lucruri sau, cum spunem noi, piata a luat nota de aceste schimbari si a reactionat, a adaugat directorul BRD-SocGen Securities.

Actiunile bancilor s-au scumpit pe fondul unei cresteri economice puternice a tarii, caci bancile reflecta fidel starea economiei. Iar Petrom a cistigat datorita privatizarii. In jurul acestor actiuni s-au invirtit, de fapt, 80% din tranzactiile Bursei, deoarece ele reprezinta 80% din indicele BET.

O alta noutate a anului 2004 a fost lansarea pe Bursa a unor emisiuni de obligatiuni ale bancilor. Raiffeisen Bank, BRD-SocGen si Finansbank au oferit obligatiuni in conditii interesante de cistig. De altfel, investitorii au cumparat integral obligatiunile listate pentru ca au si oferit dobinzi bune, in jur de 19% pentru primul cupon, a spus Giugiumia.
Pentru prima data din 1990, plasamentele in dolari sau in euro s-au dovedit ineficiente in raport cu investitiile in lei, adauga Giugiumia. Cel putin din toamna, investitia in lei a fost preferata celei in valuta.

Corneliu Cojocaru: Isi revin fondurile mutuale

Cel mai avantajos plasament in 2004 a fost investitia in actiuni, insa acestea au un grad de risc ridicat. Probabil anul 2004 a dat semnalul revenirii fondurilor mutuale, care au dat cresteri foarte bune investitorilor. Mai cu seama fondurile mixte, care investesc in depozite bancare, titluri de stat, obligatiuni si actiuni, cum este cazul fondului BCR Dinamic, unde randamentul anual a depasit 35%. Insa, oricit de tentante sint cistigurile masive date de Bursa, investitorul plaseaza banii in functie de rezistenta sa la risc. Daca prefera ca banii lui sa fie in siguranta, atunci ii plaseaza in depozite bancare sau in certificate cu discount. Depozitele bancare au avut in 2004 o dobinda medie de 14%, iar certificatele de depozit cu discount au platit dobinzi anuale de 16-17%. Desi investitiile in fonduri mutuale si in actiuni s-au dovedit a fi cele mai bune plasamente ale anului trecut, statistic vorbind, banii miscati in aceste tipuri de investitii au avut un nivel relativ scazut, ceea ce arata ca romanii au un profil investitional prudent deocamdata, spune Corneliu Cojocaru, director in Banca Comerciala Romana.

Daniel Daianu: Boom al pietei imobiliare

In 2004 a fost o explozie a preturilor in piata imobiliara, iata de ce investitia in locuinte si terenuri pare a fi fost cea mai profitabila pe termen lung. Dar piata imobiliara are mari inegalitati, are performante diferite, asimetrice. Trebuie sa stii unde sa cumperi teren sau locuinta pentru ca nu orice bun imobiliar va putea fi vindut in cistig la vremea lui. Explozia preturilor s-a datorat faptului ca strainii au cumparat masiv terenuri, in perspectiva aderarii tarii noastre in 2007 la UE. In general, toate activele din Romania sint mult subevaluate si vor fi, ca atare, extrem de atractive pentru straini, ceea ce arata ca vom avea o piata imobiliara in miscare si lichida.

Dragos Simion: Cine a tinut banii n valuta n-a pierdut, n-a castigat

Actiunile si tot ce tine de ele, inclusiv fondurile mutuale care au investit banii in Bursa, au fost cele mai bune plasamente ale anului trecut, spune Dragos Simion, presedintele Quadrant Asset Management. Investitia in lei a fost buna, dar piata bancara a dat, in medie, o dobinda anuala de 14%, deci pentru fiecare milion de lei cistigai 140.000 lei inainte de impozitarea cu 1%. Desi au pierdut din valoare in fata leului, dolarul si euro pastrate in banci au dat si ele un cistig rezonabil.
Dupa calculele mele, cistigul a fost la limita, la finalul anului nu pierdeai bani, dar nici n-ai cistigat. Fondurile mutuale au dat randamente solide, de 30-40%, iar cele care plasau banii investitorilor in actiuni au dat si 100%, Napoca de exemplu, adauga Simion.

Actiunile aduc bani

Analistii considera ca anul acesta va pastra tendintele de la sfirsitul lui 2004: leu tare, investitii profitabile in actiuni, locuinte si terenuri, siguranta in plasamentele din banci.

In 2005, tendinta pe care a aratat-o piata financiara la sfirsitul anului trecut se va mentine: cistiguri mai mari pe burse si miscarea economiilor catre investitii, spune Liviu Giugiumia. In 2005 vom avea o crestere economica robusta, estimata la 5a din Produsul Intern Brut (PIB), o moneda nationala puternica, intarita de aparitia leului greu, iar inflatia se va tempera pina la 7a. Daca inflatia se va situa in jurul a 7%, atunci bancile vor reduce usor dobinzile la depozite, ceea ce lasa investitorului care vrea sa cistige doar optiunea, nu lipsita de riscuri, a plasamentelor in actiuni. Deci plasamentele in actiuni vor aduce cistiguri mai mari decit cele in produse bancare, adauga Giugiumia.

Vor aparea noi produse financiare

In 2005 cred ca vom asista la un interes mai mare pentru plasamente in fonduri mutuale. Se vor mentine interesante plasamentele in certificate de depozit cu discount, pentru ca dobinda atasata acestora e mai mare decit cea a depozitelor bancare. Vor aparea in piata financiara noi instrumente investitionale. Noi am lansat deja Maxicont, care are o dobinda atractiva si avantajele unui cont curent. Poti sa scoti bani fara sa-ti fie afectata dobinda care este aplicata sumei ramase. Nu trebuie neglijate nici plasamentele in valori considerate sigure: aur, locuinte, terenuri. In special terenurile, care sint inca ieftine, se vor scumpi sigur pe masura ce ne apropiem de aderare. Deja investitia in piata imobiliara este considerata atractiva pentru ca asigura cistiguri bune, declara Corneliu Cojocaru. In esenta, spune Cojocaru, investitorii trebuie sa plaseze banii in lei. Economisirea in valute, ca si creditarea in euro sau dolari contin riscuri ridicate pentru ca este greu de prevazut un curs intre euro si dolar si, implicit, relatia intre leu si cele doua monede.

Terenurile se vor scumpi cu 50-60%

In 2005, ma astept la o crestere cel putin cu 50-60% a pretului terenurilor, daca nu chiar la o dublare, cu diferenta insa de la caz la caz. Leul se va aprecia, si asta va face ca depozitele bancare sa ramina atractive, adauga Cojocaru.

Sfatul managerului de bani: Investitii in lei, credite in valuta

In 2005 ar fi bine ca romanii sa-si tina banii in lei, sa nu se sperie de fluctuatiile previzibile ale cursului euro/dolar. Cred ca tendinta anului 2005 va fi similara cu aceea din finalul lui 2004 in ce priveste piata monetara. Oamenii nu sint inca obisnuiti cu asa ceva. Cred ca in 2005 orice plasament trebuie facut in lei, insa imprumutul trebuie luat in dolari sau in euro. In rest, ce face omul cu banii e o alegere care depinde de profilul sau investitional, de cit de bine cunoaste piata si, mai ales, de cit de riscant vrea sa-si joace banii. Piata actiunilor va ramine insa vedeta investitiilor financiare, a spus, la rindul sau, Dragos Simion.

Riscurile anului 2005

Analisti, bancheri, brokeri si manageri de fonduri mutuale considera ca anul 2005 are perspective bune, dar avertizeaza ca exista riscuri in stare sa zapaceasca pietele financiare si sa micsoreze cistigurile. Cea mai mare primejdie pentru piata financiara romaneasca ramine instabilitatea politica, o consecinta a acesteia fiind aminarea aderarii.
Riscurile ca investitorii sa piarda bani sint legate de cit de multe stiu ei despre actiunea, moneda sau banca in care vor sa-si plaseze banii. Insa totul depinde de piata financiara. Or, aceasta piata financiara care a inceput sa functioneze bine este sensibila la diverse socuri, interne sau externe. Nimeni nu poate sti cum vor evolua cele doua mari monede ale lumii, dolarul si euro. Iar de evolutia lor depinde toata piata valutara din lume, inclusiv cea romaneasca. Insa riscul cel mai dramatic al pietei financiare romanesti este legat de spatiul politic. O intirziere in definitivarea scenei politice poate pune in pericol integrarea noastra in Uniunea Europeana in 2007. Sigur, exista si posibilitatea intrarii in 2008, pentru piata financiara romaneasca nu este chiar un soc major. Supravietuim, insa incertitudinea prelungita poate afecta piata financiara, a declarat directorul general al BRD-SocGen Securities. El adauga faptul ca in piata financiara se simte deja prezenta investitorilor straini, atrasi de perspectiva aderarii in UE. De altfel, in decembrie, investitorii romani la Bursa vindusera mai mult decit au cumparat, si surplusul a fost inghitit de straini. Asta arata si interesul strainilor in actiunile listate la Bursa, considerate inca ieftine, a precizat Giugiumia.

Inflatia si catastrofele - punctele critice

Cel mai de seama risc al anului 2005 il constituie, in opinia mea, nu mersul economiei romanesti, ci incertitudinile externe care o pot influenta puternic. Catastrofele naturale, de pilda, pot aduce grave perturbari circulatiei internationale a fluxurilor de bani. Nu poate fi ignorat nici riscul inflatiei la noi acasa, care ar putea sa se inflameze ca urmare a liberalizarii contului de capital, adica a intrarii strainilor pe piata in lei. Cred insa ca masurile luate de banca centrala vor contracara efectele perverse ale acestei liberalizari, a adaugat Giugiumia.

Competitia, marea problema

Eu nu vad in 2005 vreun risc major, in conditiile in care echilibrele in economie sint strict monitorizate de Fondul Monetar International (FMI), ochiul prelungit al Comunitatii Europene. Nu va fi usor, caci FMI a cerut masuri nepopulare, dar, daca politicile vor ramine disciplinate, va fi bine pentru pietele financiare si pentru investitori. Ma astept sa primim un al doilea val de rating investment grade de la agentiile specializate. Totul depinde insa de cum aplicam Legea concurentei. Se va vedea daca vom reusi sa terminam cu arieratele si sa avem bani la buget, ca orice stat normal. Desi va fi un an mai bun, pentru ca se va continua tendinta de crestere economica, s-ar putea sa avem cifre mai mari de somaj, a afirmat profesorul Daniel Daianu.

Tot politica e hopul

Economia e pe un drum bun, stabilizat, are sanse bune sa creasca, si asta e linistitor pentru investitori. Sper sa nu vedem crize politice majore, care sa faca incerta data aderarii la UE, a mentionat Dragos Simion.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri