Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) vrea sa isi vanda partea de 25% din actiunile detinute la Asiban, asemeni celorlalti actionari care si-au anuntat deja intentia de vanzare a participarii lor la aceasta companie de asigurari, a anuntat CEC.
Consiliul de administratie al CEC a analizat, in sedinta de saptamana trecuta, situatia detinerii la Asiban.

"Eforturile bancii in acest moment trebuie canalizate spre atingerea obiectivelor strategice deja anuntate si care, pentru prima etapa (pana in 2009), au in vedere eficientizarea si modernizarea bancii, respectiv atingerea si chiar depasirea, in unele cazuri, a nivelurilor medii de performanta ale bancilor din sistem", a spus presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea.

Pe de alta parte, dat fiind ca societatile bancare pot investi in societatile apartinand grupului cel mult de 20% din fondurile proprii, posibilitatea CEC-ului de a prelua integral Asiban este, pentru moment, limitata.

"Pe masura ce banca se va dezvolta, va fi posibil sa fie reluata si problema crearii grupului financiar-bancar CEC", a mai spus Ghetea.

Asiban a obtinut un profit brut de 2,56 milioane lei in primul trimestru din 2007, cu 33,3% mai mult fata de acelasi interval al anului trecut. Valoarea primelor brute subscrise in primele trei luni din 2007 a fost de 138,8 milioane lei (41,4 milioane euro), cu aproape 30% mai mult fata de aceeasi perioada din 2006. La finalul anului trecut, Asiban a inregistrat daune in valoare de 245 milioane lei (72,44 milioane euro), iar pentru finalul acestui an compania estimeaza o valoare a acestora de 250 milioane lei (75,2 milioane euro).

Potrivit statisticilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Asiban a fost al patrulea jucator pe piata asigurarilor din Romania in 2006, cu o valoare a primelor brute subscrise de 436,8 milioane lei, dupa Allianz Tiriac, Asirom si Omniasig. Asiban "controleaza" o cota de 7,62% din piata asigurarilor generale si de viata, arata CSA.

BRD Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Banca Comerciala Romana (BCR) si Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) detin in mod egal cate 25% din actiunile Asiban, iar primele trei banci si-au anuntat intentia de a-si vinde fiecare detinerea pe care o are in capitalul social al Asiban.

Divizia europeana a bancii de investitii a Rothschild, consultantul Erste Bank in procesul de achizitie a Bancii Comerciale Romane (BCR), a fost mandatata sa se ocupe de vanzarea companiei de asigurari Asiban, castigand competitia cu banca americana Merrill Lynch.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri