Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras astazi 550 milioane lei, in depozite cu scadenta pe 4 februarie, maturitate utilizata si la depozitele constituite in ultimele trei zile, la o dobanda egala cu dobanda cheie, de 8% pe an, semn ca banca centrala ar putea inaspri, de saptamana viitoare, politica monetara.
"Au atras tot la 8% si tot pana pe 4 februarie. Poate au intentia sa mareasca dobanda si pana atunci vor sa fie constanti in piata. Oricum, nu au luat mult. Au luat doar 550 milioane lei (148,6 milioane euro) si numai de la doua banci, pentru ca dobanzile interbancare sunt destul de mari, de 8,50-9,50% pe an", a spus dealerul Bancii Transilvania Florin Bota, potrivit NewsIn.

Banca centrala a atras, luni, 530 milioane lei, marti 800 milioane lei, iar miercuri inca 200 milioane lei in depozite cu scadenta luni, pe 4 februarie, ziua in care consiliul de administratie al BNR tine sedinta de politica monetara.

Luand in calcul aceste semnale, piata se asteapta la o noua majorare a ratei dobanzii de politica monetara, posibil cu o jumatate de punct procentual sau chiar cu un punct intreg pana la 9% pe an, de la 8% in prezent, mai spun dealerii.

Banca centrala a sterilizat aproape zilnic excesul de lei al bancilor, incepand din 7 ianuarie cand board-ul BNR a majorat dobanda de politica monetara de la 7,50% la 8% pe an, folosind depozite cu scadente diferite, in functie de necesitatile din piata.

Faptul ca banca centrala atrage bani pe perioade mai scurte de timp permite bancilor sa isi controleze mai bine lichiditatile, sustin analistii si dealerii din piata.

Cursul afisat joi de banca centrala arata o apreciere cu peste 2 bani (0,63%) a monedei nationale fata de euro, de la 3,7246 lei/euro, cat era miercuri, la 3,7011 lei/euro.

Banca centrala a afisat, in prima parte a zilei de astazi, un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 8,26% pe an, fata de 8,18 % pe an cat era in ziua anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat usor la 8,93% pe an, de la 8,86% pe an, cat era miercuri.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, se mentin la un nivel ridicat, de 8,5-9,5% pe an, ca urmare a scaderii lichiditatii din piata interbancare, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, si a asteparilor din piata ca banca centrala sa mareasca, din nou, dobanda cheie la urmatoarea sedinta de politica monetara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri