Leul s-a apreciat vineri cu aproape doi bani (0,42%), pana la 3,6854 lei/euro, potrivit cursului de referinta anuntat de banca centrala, ca urmare a interesului pe care l-au aratat jucatorii din piata pentru leu pe masura ce dobanzile interbancare au urcat la 9% pe an, sustin dealerii.
Moneda nationala s-a apreciat, vineri, treptat, de la 3,7210, cat era cotatia de la prima ora, la 3,6669 lei/euro, iar la 14:00, euro era cotat la 3,6670-3,6740 lei.

Cursul afisat vineri de banca centrala, de 3,6854 lei/euro, descrie o apreciere a monedei nationale cu aproape 2 bani (0,42%) fata de euro, de la 3,7011 lei/euro, cat era joi, nivel ce nu a mai fost atins de doua saptamani.

"Leul s-a apreciat pentru ca se asteapta toti ca BNR sa ia o pozitie luni, sa mareasca dobanzile, iar leul sa se aprecieze. Volumele de tranzactionare sunt destul de mici, insa", a spus seful departamentului de tranzactii interbancare al Volksbank, Monica Angelescu, potrivit NewsIn.

Cursul afisat vineri de banca centrala arata o apreciere cu 0,55% a monedei nationale fata de dolar, de la 2,4904 lei/dolar, cat era joi, la 2,4766 lei/dolar.

Pe pietele internationale, dolarul a oscilat intre 1,4847 si 1,4892 dolari/euro, iar la 14:00 ora Romaniei, cotatia era de 1,4887 dolari/euro.

Banca centrala a afisat, in prima parte a zilei de vineri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 8,38% pe an, fata de 8,26% pe an cat era in ziua anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a crescut usor la 9,04% pe an, de la 8,93% pe an, cat era joi.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, se mentin la un nivel ridicat, de aproape 9% pe an, ca urmare a scaderii lichiditatii din piata interbancare, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, si a astepatilor din piata ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa mareasca, din nou, dobanda cheie la urmatoarea sedinta de politica monetara din 4 februarie.

BNR nu a mai organizat vineri nici o licitatie pentru atragerea leilor din piata, asa cum a facut in fiecare zi din aceasta saptamana, in conditiile in care dobanda oferita ar fi fost de 8% pe an, mai mica decat cea din piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri