Moneda nationala s-a apreciat cu aproximativ un ban si jumatate fata de inchiderea de vineri, pana la 3,6050 lei/euro, ajutat de datele despre cresterea peste estimari a produsului intern brut (PIB), dar nu a reusit sa se mentina sub 3,60 lei/euro, din cauza datelor externe mixte.
"Cursul de schimb nu a reusit sa se mentina sub 3,60 lei/euro, desi a testat acest nivel. In ciuda cresterii economice peste asteptari, este posibil ca investitorii straini sa astepte inca datele despre PIB-ul detaliat, in conditiile in care sunt precauti in privinta avansului economic determinat, in mare masura, de consum", a explicat analistul Credit Europe Bank (CEB), Georgiana Constantinescu, citat de NewsIn.

Ea a adaugat ca, pe de alta parte, datele despre economia Statelor Unite au fost mixte, evolutia pozitiva a unor indici bursieri fiind contracarata de coborari pe alti indici ai pietei de capital americane si de scaderea increderii consumatorilor. De asemenea, datele despre piata imobiliara din Marea Britanie au fost defavorabile.

Produsul intern brut (PIB) a fost de 86,745 miliarde lei (23,5 miliarde euro) in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 8,2% fata de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptarile analistilor, potrivit estimarilor publicate, in jurul orei 10:00, de Institutul National de Statistica (INS).

Leul s-a apreciat de la 3,6228 la 3,5960 lei/euro, dupa care a pierdut o parte din terenul castigat, iar la 16:40, bancile cumparau un euro cu 3,6035 lei si il vindeau cu 3,6080 lei.

Cursul de referinta, de 3,6082 lei/euro, indica o apreciere cu 0,36% a leului fata de euro, raportat la nivelul de vineri.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a mai afisat un curs de referinta atat de scazut din 25 aprilie, cand era de 3,6055 lei/euro.

Fata de dolarul american, cursul de referinta afisat de BNR arata o apreciere a leului cu aproape 2 bani (0,77%), pana la 2,3197 lei/dolar, de la 2,3376 lei/dolar, cat era vineri.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat, dupa 12:00, ora Romaniei, de la 1,5568 dolari/euro la 1,5491 dolari pe euro. La 16:40, euro era cotat la 1,5505 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,89% pe an, usor mai scazut decat cel de 9,93% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 10,39% pe an, de la 10,43% pe an, cat era vineri.

Banca centrala a organizat licitatia saptamanala pentru atragerea surplusului de lichiditate in depozite la o saptamana, dar bancile nu s-au aratat interesate de dobanda fixa, egala cu cea de politica monetara, de 9,75% pe an pe care o ofera BNR la astfel de depozite, pentru ca dobanzile interbancare erau putin mai ridicate decat aceasta.

Spre finalul sedintei, dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight erau la 9,5 - 10% pe an, incadrand dobanda cheie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri