Suma deductibila fiscal in sistemul pensiilor private facultative trebuie sa fie de 1.200 de euro pentru ca pensia totala din cei trei piloni sa ajunga la 1.000 de euro lunar, deoarece contributiile actuale nu sunt suficiente, a spus directorul genetal al ING Fond de pensii, Radu Vasilescu.
Contributiile actuale care se fac in prezent la sistemul pensiilor obligatorii si facultative nu vor fi suficiente pentru o pensie de 1.000 de euro, a mentionat Vasilescu, care a adaugat ca trebuie sa creasca nivelul de deductibilitate in sistemul pensiilor facultative.

"Obtinerea unei pensii de 1.000 euro in anul 2.043 (dupa 35 ani de contributie) ce va reprezenta 85% din ultimul salariu net, presupune un salariu net de 1.176 euro si un salariu brut de 1.680 euro", a mentionat Vasilescu.

Seful ING Fond de Pensii a luat in vedere un randament conservator de numai 5% in cei 35 de ani de contributii.

Vasilescu a amintit ca introducerea sistemului multi-pilon, agreat de Banca Mondiala, s-a facut in scopul obtinerii unei pensii ce va reprezenta 85% din ultimul salariu.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza ca salariul mediu brut din Romania va fi in jur de 1.133 euro in anul 2020.

Potrivit simularii facute de ING, pilonul I va acoperi 40% din pensie, adica 34% din ultimul salariul net. Diferenta de 60%, adica 51% din ultimul salariu, ar trebui acoperita din sistemul pensiilor private obligatorii si facultative (pilonii II si III)

Seful ING Fond de Pensii a mentionat ca salariul mediu brut actual este de 438 de euro, in timp ce salariul mediu net actual este de 322 de euro. Vasilescu a estimat o crestere salariala de 5% pe an.

Romanii cu un salariu de 439 euro vor incasa lunar 197,68 euro peste 35 de ani de pe pilonul II, potrivit ING

"In cazul unui participant la fondul de pensii obligatorii, cu un salariu lunar de 439 euro, dupa 35 de ani de contributii este estimata o pensie lunara de 197,68 euro", a mentionat Vasilescu.
In conditia unei cresteri salariale de 5%, pensia anuala este de 2.372 de euro, iar pensia lunara de 197,68 euro.

O contributie anuala de 400 de euro va aduce o pensie lunara de 133,25 euro de pe pilonul III

In cazul in care pentru un participant la un fond de pensii facultative contribuie atat angajatorul, cat si el insusi cu o suma lunara de 33,78 euro, adica 400 euro anual, participantul va obtine o pensie facultativa lunara de 133,25 euro.

Suma obtinuta din aportul celor trei piloni este de 731 euro, in conditiile in care pensia de stat contribuie cu 400 euro la valoarea finala a pensiei.

Contribuind cu 100 euro lunar, o valoare de trei ori mai mare decat contributia deductibila fiscal, pensia facultativa asigura un venit mai mare in perioada retragerii din activitate.

Potrivit simularii ING, contributia de 23,22% in sistemul de stat acopera 40% din pensia totala, iar o contributie medie de 5,78% din pilonul II asigura 20% din pensie. O contributie de 6% pe pilonul III va sustine diferenta de 40% din pensia totala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri