Boardul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis majorarea dobanzii de politica monetara cu un sfert de punct procentual, in contradictie cu asteptarile analistilor, care mizau pe o mentinere, si a lasat neschimbat nivelul rezervelor minime obligatorii cerute bancilor.
Cei mai multi dintre analistii estimau o mentinere a dobanzii cheie la nivelul actual, in conditiile in care anticipeaza o temperare a inflatiei incepand din august, dupa un varf de peste 9% care ar urma sa fie atins in iulie.

Banca centrala a mai anuntat ca va continua gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata, actiune care se realizeaza prin activitati de sterilizare a excesului de lichiditate din piata interbancara, in scopul de a mentine dobanzile la nivelul dorit, adica in apropierea dobanzii de politica monetara.

Majorarea surpriza a dobanzii cheie la 10,25% ar putea fi raspunsul bancii centrale la inrautatirea prognozei de inflatie pentru acest an, prin efectul de intarire a leului, si ar putea indica anticiparea unui deficit bugetar mult peste cel promis de Guvern

Banca centrala a anuntat, joi, majorarea dobanzii de politica monetara cu un sfert de punct procentual, la 10,25%, si aprobarea noului Raport trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat luni, intr-o conferinta de presa, si care va arata noua prognoza de inflatie a BNR pentru sfarsitul acestui an si pentru 2009.

"BNR a revizuit in sus prognoza de inflatie pentru sfarsitul lui 2008 si, probabil, pentru 2009", a declarat, citat de NewsIn, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania.

De aceeasi parere este si directorul de investitii al Interamerican Fond de Pensii, Radu Craciun, care considera ca BNR a majorat dobanda-cheie deoarece si-a schimbat prognoza asupra inflatiei.

In ultimul raport asupra inflatiei, BNR prognoza, pentru sfarsitul anului, o inflatie anuala de 6%, in conditiile in care tinteste un nivel de 3,8%, plus sau minus un punct procentual.

Craciun considera ca, in acest conditii, atingerea tintei de inflatie pe 2009 - de 3,5% plus sau minus 1% - devine tot mai dificila.

"Este posibil sa asistam la o crestere a asteptarilor inflationiste pentru sfarsitul anului, de la ultima estimare, de 6%", considera si economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

Analistii indica, insa, ca posibil factor al deciziei BNR, anticiparea unui deficit fiscal mai mare decat cel estimat de Guvern, care a anuntat, la ultima rectificare de buget, ca si-a propus pentru acest an un deficit al bugetului consolidat echivalent cu 2,3% din produsul intern brut (PIB).

"Consider ca BNR se asteapta ca, in acest an, dar si in 2009, sa avem un deficit bugetar de peste 3% (din PIB)", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.

Economistii vad un impact imediat al deciziei BNR asupra cursului de schimb, in conditiile in care un leu mai tare ar ajuta la temperarea inflatiei.

Astfel, Chidesciuc considera ca, in perioada imediat urmatoare, leul ar putea ajunge spre 3,50 lei/euro, urmand ca, in doua sau trei luni, "sa mearga spre 3,40 lei/euro".

De altfel, leul a profitat imediat de majorarea dobanzii cheie a bancii centrale, castigand aproape doi bani pana sub 3,51 lei/euro, ca urmare a cresterii atractivitatii monedei romanesti ca activ de plasament.

"Cel mai probabil vom asista la o apreciere a monedei nationale. Pana acum leul s-a apreciat pe fondul dobanzilor interbancare ridicate, in jur de 11%", a mentionat Lucian Anghel.

Totusi, intarirea leului ar pune presiune pe deficitul comercial, avertizeaza analistii, in conditiile in care Romania se confrunta cu dezechilibre externe mari.

"Banca centrala considera ca va contribui la scaderea inflatiei, insa stabilitatea deficitului comercial, obtinuta pe seama deprecierii leului, va fi alterata dupa o apreciere a leului care va avea loc in perioada urmatoare", a comentat Radu Craciun.

Inasprirea politicii monetare ar putea avea, ca efect, si temperarea cresterii economice.

"Este o decizie gresita a bancii centrale. Nu cred ca mai era nevoie si de aceasta majorare. Politica monetara este deja prea restrictiva si ar putea avea efecte negative asupra cresterii economice", a declarat, citat de NewsIn, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

Majorarea decisa joi este a saptea decisa de BNR in ultimele noua luni, banca centrala urcand principalul instrument de politica monetara cu 3,25 puncte procentuale peste rata din octombrie 2007.

In contextul unui proces dezinflationist constant, banca centrala micsorase in mod constant dobanda cheie timp de doi ani, incepand cu o taiere spectaculoasa cu 4 puncte procentuale in august 2005 - de la 12,5% la 8,5% - si culminand cu coborarea ratei dobanzii cheie la 7% in iunie 2007.

Odata cu reinflamarea inflatiei din a doua jumatate a anului trecut
, pe fondul secetei - care a scumpit alimentele - si deprecierii leului, banca centrala a inceput inasprirea politicii monetare, prima miscare avand loc pe 31 octombrie 2007, cand dobanda cheie a urcat la 7,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri