Fitch a confirmat, vineri, ratingurile atribuite Bancii Comerciale Romane (BCR) pentru creditele pe termen lung in lei si valuta (A-), creditele pe termen scurt in valuta (F2), calificativul individual si cel care indica sustinerea de catre banca mama, a anuntat agentia de evaluare financiara.
Perspectivele pentru calificativele pe termen lung raman negative, mai mentioneaza Fitch.

Confirmarea ratingurilor pentru credite pe termen lung si de suport reflecta sustinerea foarte mare de care poate beneficia BCR din partea actionarului sau majoritar, Erste Bank, in caz de nevoie. Erste Bank detine 69,2% din actiunile BCR. Perspectiva negativa reflecta posibilitatea revizuirii in scadere a plafonului de tara al Romaniei, care ar crea presiuni si asupra ratingurilor pe termen lung ale BCR.

Ratingul individual reflecta marca puternica a BCR de piata romaneasca, eforturile de restructurare si repozitionare sub conducerea actionarului principal si profitabilitatea solida a grupului, contrabalansate de riscurile pe care le presupune cresterea rapida a creditarii pe o piata volatila si capitalizarea in scadere, desi la un nivel inca adecvat.

"Sub controlul Erste, BCR a initiat mai multe proiecte de integrare si de dezvolttare a tuturor liniilor de afaceri, inclusiv pe segmentele de front office si de back office si a reusit sa isi uniformizeze standardele de risc", a declarat directorul pentru institutii financiare al Fitch, Michael Steinbarth, potrivit NewsIn.

"Finalizarea, in mare parte, a procesului de transformare pana in aprilie 2008 a contribuit la obtinerea unor rezultate imbunatatite pe primul semestru al anului si ne asteptam ca aceasta tendinta sa dureze. Cu toate acestea, mediul operational ramane in mare parte volatil, in primul rand din cauza factorilor macroeconomici", a mai spus Steinbarth.

Creditele acordate de BCR au continuat sa creasca intr-un ritm alert, insa putin sub media pietei romanesti. in ciuda vitezei cu care avanseaza, creditul in Romania a pornit de la o baza foarte scazuta. Creditul in valuta, frecvent intalnit in Romania, este mai putin extins la BCR, dar reprezenta aproape jumatate din portofoliul bancii la sfarsitul lui iunie 2008.

Pe 1 februarie 2008, Fitch a coborat perspectivele ratingurilor pentru credite pe termen lung ale BCR, BRD, Bancpost si UniCredit tiriac, de la 'stabile' la 'negative', ca urmare a a revizuirii in scadere a perspectivei ratingurilor Romaniei pentru credite pe termen lung in lei si valuta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri