Populatia va putea obtine sume mai mari la creditele ipotecare, prin cresterea gradului de indatorare acceptat de banci, insa, potrivit bancherilor si brokerilor de credite, nu inseamna neaparat ca imprumuturile acordate vor incepe sa creasca pe termen foarte scurt.
Bancile pot calcula "un grad de indatorare mai mare pentru solicitantii de credite, daca acestia vor garanta imprumuturile cu proprietati imobiliare de buna calitate", dar evolutia creditarii depinde in principal de capacitatea bancilor de a mobiliza resursele financiare, anunta BNR.

In sedinta BNR, Consiliul de administratie al institutiei a aprobat amendarea normelor privind creditarea populatiei, care au fost inasprite in a doua parte a anului trecut.

"Stabilirea, in mod concret, a conditiilor de creditare si a celor privind gestiunea riscurilor revine insa imprumutatorilor, prin intermediul normelor proprii de creditare, cu obligativitatea respectarii orientarilor generale in materie. In aceste conditii, evolutia creditarii depinde in principal de capacitatea imprumutatorilor de a mobiliza in mod sustenabil resursele financiare necesare si de respectarea concomitenta a principiilor prudentiale", se mai precizeaza in comunicatul bancii centrale.

„In opinia mea, orice masura luata de BNR alaturi de bancile comerciale in privinta relaxarii actualelor norme ajuta la deblocarea creditului ipotecar. Totusi, pentru stimularea finantarilor imobiliare trebuie ca banca centrala sa ia si alte masuri coerente. Ridicarea conditiilor de stress test reprezinta doar un pas timid pentru relaxarea procesului de creditare”, a declarat, pentru Wall-Street, Anca Bidian, CEO-ul Kiwi Finance, unul dintre cei mai mari brokeri de credite de pe piata romaneasca.

Ea considera ca ar mai fi nevoie si de redefinirea politicii de risc a bancilor, nu doar modificarea regulamentului nr. 11 al BNR, intrucat aceasta politica a dus la franarea procesului de creditare.

Restrangerea creditarii este determinata in principal de diminuarea resurselor financiare disponibile pentru banci, nu de scaderea gradului de indatorare, a declarat, citat de NewsIn, directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.

"Creditarea se restrange in principal din cauza diminuarii resurselor financiare. Este foarte bine ca BNR a relaxat creditele ipotecare, inclusiv deoarece transmite un semnal pozitiv privind piata imobiliara, dar nu inseamna neaparat ca imprumuturile ipotecare vor incepe sa creasca de maine", a adaugat Negritoiu.

Decizia vine sa modifice Regulamentul nr. 11/2008, publicat la finalul lui august in Monitorul Oficial si aplicat de banci din octombrie 2008, prin care BNR a inasprit conditiile prevazute in Regulamentului BNR nr. 3/2007, privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice.

"Analiza efectuata releva ca gradul de nerambursare a creditelor este sensibil mai mic
in cazul debitorilor care au contractat credite garantate cu ipoteci, comparativ cu alte categorii de debitori (de exemplu, credite de consum si de nevoi personale negarantate). Avand in vedere aceste evaluari si pentru limitarea efectelor crizei internationale asupra economiei romanesti, CA al BNR considera oportuna diferentierea conditiilor de acordare a creditelor garantate cu ipoteci fata de cele aplicabile altor categorii de credite, si in consecinta amendarea Regulamentului", se precizeaza in comunicatul de presa transmis de BNR.

„Nu cred ca piata creditelor ipotecare isi reveni dintr-o data, pentru ca bancile nu acordau credite ipotecare restrictive numai din cauza regulamentului BNR, ci si in contextul situatiei actuale provocate de criza financiara internationala, adica lipsa de lichiditati, situatia pietei imobiliare si volatilitatea cursului de schimb care pune in pericol orice tranzactie”, a declarat, pentru Wall-Street, Raluca Dobre, analist financiar in cadrul IpoteciDirect.

Ea spune ca daca, in prezent, bancile acorda credite cu grad de indatorare de 40-50%, in urma deciziei bancii centrale vor fi categorii de clienti ce vor beneficia de un grad de indatorare de 60%.

„Probabil ca bancile vor fi mai putin restrictive in fixarea gradului de indatorare pentru clienti”, afirma Raluca Dobre.

BNR subliniaza ca, in calitatea de autoritate de reglementare si supraveghere, "defineste cadrul general privind managementul riscului pentru institutiile de credit si institutiile financiare nebancare, in vedera asigurarii stabilitatii financiare".

Noile prevederi vor intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, considera ca modificarea regulamentului de creditare pentru populatie, in sensul acceptarii unui grad mai mare de indatorare in cazul imprumuturilor ipotecare, poate stimula, in perspectiva, si piata imobiliara.

"Cand am propus aceasta solutie am avut in vedere ca se vor putea crea noi locuri de munca, inclusiv pentru firmele mici si mijlocii implicate in productia de materiale de constructii. Sustinerea constructiilor este importanta, mai ales in contextul actual, de incetinire a cresterii economice", a spus Ghetea.

El a completat ca, in maximum o saptamana, bancile ar putea avea norme proprii, in conditiile in care amendamentul votat de Consiliul de Administratie al BNR, intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

Desi bancile pot aplica, in scurt timp, normele relaxate pentru creditele ipotecare,
institutiile de credit au nevoie de aprobarea individuala a modificarilor, din partea bancii centrale.

Vicepresedintele ARB, Petre Bunescu, subliniaza ca amendamentul adus regulamentului de creditare de catre BNR stabileste cadrul general, dar modalitatea concreta de aplicare a acestui depinde de fiecare banca in parte.

"BNR a fixat cadrul, dar modalitatile concrete in care bancile vor transpune conditiile de acordare a creditelor vor fi stabilite de fiecare institutie de credit", a explicat Bunescu.

El spune ca nivelul minim al avansului va fi, de asemenea, stabilit de fiecare banca in parte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri