Dobanzile la depozite si la credite, practicate de bancile comerciale, se vor ajusta "la fel de repede cum s-a ajustat si deficitul de cont curent", iar romanii ar putea "avea surpriza de a se intoarce din vacanta si de a gasi dobanzile ajustate", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Ajustarea dobanzilor se va face mai repede decat ne asteptam, la fel de repede cum s-a corectat si deficitul de cont curent. Romanii pot avea surpriza sa se intoarca din vacanta si sa gaseasca dobanzile ajustate", a declarat Isarescu.

Guvernatorul Bancii Nationale a precizat ca dobanzile din piata monetara s-au recorelat cu dobanda de politica monetara, urmand sa aiba loc si ajustarea dobanzilor la active si pasive, care se face cu intarziere.

"Dobanzile interbancare oscileaza normal, frumos, in jurul dobanzii de politica monetara, pe un ciclu lunar normal al intrarilor si iesirilor de lichiditate din piata. Acest fapt s-a intamplat mai repede decat ma asteptam, dar suntem, totusi, intr-o oarecare intarziere cu dobanzile la pasive si active, cauzata de socul psihologic suferit de institutiile financiare in contextul crizei financiare mondiale", a mai declarat Isarescu.

Deficitul de cont curent al Romaniei s-a corectat abrupt in ultimele luni, iar prognozele arata ca ar putea sa ajunga la 5-6% din PIB anul acesta, fata de 12,4% din PIB in 2008.

Guvernatorul a adaugat ca dobanzile platite de banci la depozite sunt distorsionate, atat in raport cu dobanda de politica monetara, cat si in raport cu inflatia, si este "un lux" ca bancile sa dea dobanzi de 12% pe an, iar "mecanismele de piata vor sanctiona extrem de repede aceste distorsiuni", a tinut sa precizeze guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu afirma in luna mai ca activitatea de creditare se va relua, dar nu va fi la fel ca inainte, iar bancile au intrat intr-o perioada de reasezare.

Cresterea creditului acordat sectorului privat, mai ales firmelor, a atins minimul ultimilor 7 ani, la nivel agregat, dar si pe componente, arata comunicatul detaliat privind deciziile Consiliului de Administratie al BNR.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri