Fondurile de pensii ar trebui construite dupa modelul "multifond" pentru optimizarea investitiei si reducerea riscului pe masura apropierii participantului de varsta pensionarii, potrivit unui studiu al Organiziatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).
O concluzie a studiului "Investment Regulations and Defined Contribution Pensions” , publicat recent, arata ca fondurile de pensii ar trebui construite dupa modelul „multifond” (lifecycle investments), cu optiuni oferite participantilor, in functie de orizontul investitional ramas pana la pensionare.

„Participantilor ar trebui sa le fie oferite strategii investitionale de tip multifond, pentru reducerea riscului pe masura ce se apropie de varsta de pensionare. Trebuie insa ca toata lumea sa constientizeze ca aceste strategii investitionale pot aduce si pensii mai mici pentru unii participanti, din cauza reducerii riscurilor si implicit ratarii unor oportunitati investitionale”, citeaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Totodata, una din concluziile studiului, care a avut in centrul preocuparilor cele mai bune practici globale in zona pensiilor private (in primul rand sistemele de pensii private obligatorii), arata ca niciun stat din lume nu impune prin lege fondurilor de pensii private sa ofere periodic (pe toata perioada de contributie / anual / lunar) randamente peste nivelul inflatiei, informeaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) .

Doar putine state in care functioneaza sisteme de pensii private obligatorii (de tip Pilon II) impun anumite criterii de performanta prin lege, iar in marea majoritate a cazurilor este vorba de garantii „relative” de randament (in functie de performanta medie a pietei) – asa cum functioneaza deja in Romania si in restul statelor din Europa Centrala si de Est.

Studiul OECD mai arata ca cele mai des intalnite restrictii investitionale impuse fondurilor de pensii sunt limitele cantitative, procentuale, pe clase de active. Astfel, aceste limitari influenteaza cat anume din activele fondurilor de pensii pot fi investite in anumite instrumente, cum ar fi actiuni sau altele.

„Alte state nu practica limite procentuale pe instrumente financiare, ci limite cantitative pe risc, folosind modele matematice de evaluare a riscului. Cele mai putine state din lume impun un randament minim absolut fondurilor de pensii (de exemplu: Cehia, cu 0% pe an, si Elvetia, cu 2% pe an)”, explica APAPR.

Apoi, exista un compromis intre performanta si siguranta (compromisul risc - randament), care trebuie stabilit cu grija si fara a exagera nici intr-o directie, nici in alta. Studiul OECD, detaliaza APAPR, arata faptul ca restrictiile si garantiile impuse fondurilor de pensii au de obicei efecte adverse, in sensul ca limiteaza puternic performanta investitionala si reduc astfel, de facto, venitul obtinut de participantii la fondurile de pensii.

„Restrictiile cantitative impuse investitiilor fondurilor de pensii private vin, de asemenea, cu riscul reducerii randamentelor potentiale”, se mentioneaza in comunicatul APAPR.

OECD grupeaza cele mai dezvoltate 30 de state ale lumii, cu o experienta de peste jumatate de secol in domeniul pensiilor private.

Sistemul multifond, alternativa garantarii unui indicator greu gestionabil





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri