Grupul Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 606,8 milioane lei (144,25 milioane euro) in semestrul I, cu 20,1% mai mic decat in perioada similara din 2008, in conditiile cresterii provizioanelor de aproape 3 ori, a anuntat banca.
In acelasi timp, activele totale ale grupului au avansat cu 5,1% in primele sase luni ale anului, pana la 72,57 miliarde lei (17,25 miliarde euro) la finalul lui iunie, de la 69,08 miliarde lei (17,17 miliarde euro) la finalul anului trecut.

Cresterea activelor la valoarea in lei a fost de aproape 12% fata de 30 iunie 2008, cand insumau 64,82 miliarde lei (17,8 miliarde euro).

Scaderea profitului net al grupului BCR a fost inregistrata "in principal din cauza cheltuielii mai mari cu provizioanele si a scaderii veniturilor din comisioane generate de reducerea consumului", se arata in comunicatul BCR.

Grupul Banca Comerciala Romana (BCR) a afisat o rata de acoperire cu provizioane si garantii aferente a creditelor neperformante de 126% la nivelul portofoliului, se mai precizeaza in comunicatul BCR.

In conditiile avansului creditelor neperformante, costurile legate de risc au crescut de aproape trei ori comparativ cu primul semestru din 2008, pana la 783,1 milioane lei (186,15 milioane euro).

Pe partea de bilant, provizioanele pentru credite au crescut, insa, in primele sase luni din 2009 cu 8,5%, mai arata datele publicate de grup.

"Cresterea provizioanelor a fost determinata de inrautatirea contextului macroeconomic, dar, odata ce conditiile se vor imbunatatii, provizioanele isi vor putea materializa puternicul potential de profit", sustin reprezentantii BCR.

"Portofoliul de credite s-a dezvoltat relativ bine, in circumstantele date, iar creditele neperformante au ramas la un nivel acceptabil, reprezentand doar 6,2% din totalul portofoliului de credite. Creditele neperformante au fost afectate in principal de imprumuturile ipotecare, precum si de dezvoltatorii imobiliari fata de care expunerea BCR este relativ mica", sustine grupul.

Cu toate acestea, BCR a luat o serie de masuri pentru a-si ajuta atat clientii companii, cat si pe cei din randul populatiei la plata creditelor, mai arata comunicatul. Astfel, banca a luat initiativa de restructurare a creditelor si a proiectat produse speciale, cum este programul de credite BCR Restart pentru sustinerea IMM-urilor si microintreprinderilor.

Pe de alta parte, rezultatul operational al grupului a crescut in primele sase luni din 2009 cu 13,2% fata de primul semestru din 2008, pana la 1,364 miliarde lei (324,2 milioane euro).

Astfel, veniturile operationale au sporit cu 9,5%, de la 2,057 miliarde lei (559,6 milioane euro) la 2,253 miliarde lei (535,5 milioane euro) in primele sase luni ale acestui an.

Principalul motor a fost cresterea veniturilor nete din dobanzi, cu 21%, fata de primele sase luni ale anului trecut, de la 1,436 milioane lei (390,6 milioane euro) la 1,738 milioane lei (431 milioane euro). "Evolutia a fost determinata in principal de volumul mai mare al creditelor si de marjele solide pe segmentul corporate", se mai arata in comunicat.

Pe de alta parte, veniturile din taxe si comisioane au scazut "in contextul reducerii cheltuielilor de consum ale populatiei, al strategiei bancii de revizuire a preturilor serviciilor bancare menita sa incurajeze efectuarea tranzactiilor fara numerar de catre clienti, precum si a imbunatatirii structurii conturilor clientelei".

Cheltuielile operationale au crescut la nivel anual cu 4,3%, de la 852,5 milioane lei (231,9 milioane euro) la 889,1 milioane lei (211,3 milioane euro) la 30 iunie 2009, "ca rezultat al controlului constant al cheltuielilor cu personalul si al celor administrative, puternic afectate negativ si de deprecierea leului", sustine grupul.

In primul semestru, cheltuielile de personal au scazut cu 5,5%, la 504,3 milioane lei (119,9 milioane euro), insa costuri aditionale au fost generate si de subsidiara BCR Banca pentru Locuinte, infiintata in 2008.

Fata de finalul primelor sase luni din 2008, BCR deschisese inca 64 de noi unitati la 30 iunie 2009, se mai arata in comunicatul BCR.

De asemenea, cheltuielile cu speze si comisioane au crescut la nivel anual cu aproape 120%, la 122,3 milioane lei (29 milioane euro), la 30 iunie 2009, in timp ce veniturile din speze si comisioane au scazut cu 20% in perioada mentionata, la 440 milioane lei (104,5 milioane euro).

Raportul cost / venit s-a imbunatatit la 39,5% in primele sase luni din 2009 fata de intervalul similar al anului precedent, cand s-a situat la 41,4%. Rentabilitatea capitalului propriu (ROE) a scazut conform asteptarilor la 18,8%, de la nivelul de 30,4% de la 30 iunie 2008.

"Rezultatele reflecta conditiile extrem de dificile cu care sunt confruntati clientii nostri. In pofida acestei situatii, banca a reusit sa-si imbunatateasca performanta operationala cu peste 10% fata de primul semestru din 2008. Depunem toate eforturile alaturi de partenerii nostri pentru a implementa solutii care sa genereze crestere si revenire economica la nivelul tuturor segmentelor de piata", a declarat presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri