In total, in perioada 11 iulie - 22 august au fost depuse la Ministerul Finantelor 36 de cereri de acordare de subventii de 1,98 de miliarde de lei pentru investitii in valoare totala de 5,47 miliarde lei (1,2 miliarde euro), conform News.ro.

"Din 36 de proiecte de investitii au fost selectate sase in valoare totala de 2,28 de miliarde de lei. Ajutorul de stat solicitat se ridica la 621,4 milioane de lei. Urmeaza ca, in maximum 45 de zile lucratoare de la publicarea listei, sa fie analizate cele sase cereri de acord pentru finantare si anuntate rezultatele finale", a precizat ministerul.

Pe lista publicata de minister se afla, in ordinea punctajului obtinut, companiile: Pirelli Tyres Romania SRL, care solicitat 128,9 milioane lei de la stat, Arctic SA (163,2 milioane lei), Clariant Products Ro SRL (68,7 milioane lei), Robert Bosch SRL (97 milioane lei), Safe Med International SRL (72,85 milioane lei) si Alu Menziken SRL (90,9 milioane lei).

Pirelli Tyres Romania SRL este filiala producatorului italian de anvelope Pirelli, compania Arctic SA este detinuta de grupul turcesc Arcelik - care anuntase ca vrea sa foloseasca banii de la stat pentru a consturi o noua fabrica de masini de spalat in valoare de peste 100 milioane euro -, Clariant Products Ro SRL este o filiala a grupului elvetian Clariant - lider mondial in productia de produse chimice si pigmenti pentru industria textila, pielarie si industria hartiei -, Robert Bosch este una din filialele gigantului germen Bosch, iar Alu Menziken este filiala a unui grupu elvetian din tehnologia aluminiului.

In luna mai, guvernul a modificat schema de subventionare a firmlor care investesc cel putin 44 milioane lei, echivalentul a 10 milioane euro, dupa consultari derulate cu reprezentantii mediului de afaceri. Schimbarile au vizat simplificarea si debirocratizarea procedurilor schemei de ajutor de stat, dar si majorarea bugetului cu 50%, la 638 milioane de lei (circa 145 milioane euro).

Citeste si:

Oficial, schema de ajutor de stat are ca scop sprijinirea investitiilor cu importante efecte in economie. Ajutoarele se acorda sub forma de granturi de la bugetul de stat, pe baza unor cheltuieli de investitii eligibile. Insa multi oameni de afaceri si economisti sustin ca astfel de ajutoare de stat acordate doar pentru marii investitori distorsioneaza concurenta, defavorizand companiile mici si mijlocii.

La finalul lunii iulie, Asoaciatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), care reprezinta interesele unor patroni romani din economie, a solicitat Guvernului sa transfere cel putin 48 de milioane de euro die la subventiile catre marile corporatii din economia romaneasc pentru a finanta programe destinate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) la recitificarea bugetara din luna august. Asociatia oamenilor de afaceri sustine ca subventile acordate marilor corporatii au un efect mult mai mic in economie decat sumele alocate firmelor mici, create de mici antreprenori romani care vor sa se lanseze in afaceri.

"Un exemplu in acest sens il constituie succesul programului SRL-D care a realizat, cu o finantare de aproximativ 25 milioane euro in ultimii 5 ani, crearea a de 10 ori mai multe locuri de munca decat investitiile sustinute prin ajutoare de stat de peste 600 milioane euro", a mentionat AOAR.

Solicitarea a fost respinsa de Guvern, care a preferat sa continua schema de ajutor pentru marile companii in formula extinsa. Totusi, vicepremierul Costin Borc, a declarat, in luna mai, ca Ministerul Economiei, impreuna cu Ministerul Finantelor, lucreaza la elaborarea unei scheme noi de ajutoare de stat pentru proiecte de mici dimensiuni, pentru a nu exista ”niciun fel de discriminare intre capitalul romanesc si cel strain”.

De atunci, reprezentantii statului nu au mai facut niciun fel de anunt in legatura cu schema pentru investitiile mici, astfel ca singura schema de subventionare din partea statului roman ramane doar cea pentru marii investitori.

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock