ING Bank Romania a lansat produsul de creditare similar celui din programul guvernamental “Prima Casa”, dupa ce luna trecuta banca a anuntat ca paraseste programul. Albert Roggemans, directorul diviziei de retail din cadrul ING Bank Romania, a explicat, pentru Wall-Street, care sunt caracteristicile noului produs.
Noul credit lansat de ING se acorda doar in euro si poate fi contractat pentru achizitionarea unei locuinte, indiferent daca este prima sau nu.
Dobanda perceputa de banca este de 5,5% pe an, ea fiind variabila, iar valoarea creditului poate fi de minim 10.000 de euro si de cel mult 80.000 euro.

“Valoarea maxima a creditului pe care noi il acordam este mai mare decat in cazul Prima Casa, ceea ce reprezinta o mare diferenta. In plus, noi nu lucram cu garantia statului si, prin urmare, nu avem conditii legate de tipul locuintei sau de momentul in care ea poate fi vanduta mai departe”, a declarat Albert Roggemans.

Totusi, o alta diferenta intre creditul lansat de subsidiara locala a grupului bancar olandez ING si cel oferit de banci si guvern prin programul “Prima Casa” o constituie nivelul avansului minim.

ING Bank Romania solicita un avans minim de 25% din pretul locuintei ce se doreste a fi achizitionata, in timp ce pentru creditele din programul “Prima Casa” avansul minim este de 5%. Venitul minim la nivel de aplicant pentru creditul oferit de ING este de 1.800 lei pe luna sau aproximativ 430 de euro.

“Acordam credite de pana la 75% din valoarea imobilului, insa noi nu ii cerem clientului sa constituie un depozit colateral egal cu 3 rate lunare”, afirma seful diviziei de retail din cadrul ING Bank Romania.

Creditul lansat de ING poate fi acordat pe o perioada de minim 3 ani si de maxim 30 de ani, dar clientul nu are interdictia de a vinde locuinta pe o perioada de cel putin 5 ani, cum este precizat in conditiile programului “Prima Casa”.

“Suntem inca la inceput. Am lansat acest produs de mai putin de o saptamana si deja am acordat 20 de credite. Un alt avantaj pe care il avem comparativ cu programul Prima Casa este ca nu trebuie sa ne incadram intr-un plafon de creditare, nu avem o limita”, sustine Roggemans.

ING Bank Romania a anuntat ca paraseste programul “Prima Casa” luna trecuta, fiind nemultumita de forma conventiei de garantare ce trebuia semnata de banca si de catre Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Reprezentantii institutiei de credit au motivat, la acel moment, ca procedura de acordare a garantiei presupune o administrare speciala de catre banca, generand astfel costuri suplimentare ce nu sunt in concordanta cu modelul de distributie al ING Bank.

Dobanzi similare la oferte pentru “Prima Casa”, dar garantii limitate

In schimb, BCR, BRD si UniCredit Tiriac, unele dintre cele mai mari banci de pe piata locala, au ales sa ramana in programul “Prima Casa” pentru a acorda credite cu garantia statului.

Prima banca care a acordat un credit in cadrul acestui program a fost BRD – Groupe Societe Generale, una dintre institutille care si-a pregatit pentru “Prima Casa” un plafon de creditare semnficativ, de 171 milioane euro.

Banca Comerciala Romana, prima banca din sistem dupa valoarea activelor, a pus in joc cel mai mare plafon de creditare, 308 milioane euro, pentru “Prima Casa”, insa a intrat foarte tarziu in program si a inceput sa acorde credite abia de la inceputul acestei luni.

Plafonul alocat de UniCredit Tiriac Bank pentru programul “Prima Casa” este de aproximativ 17 milioane euro.

Dobanzile la creditele din programul “Prima Casa” sunt similare celei anuntate de ING Bank, ca urmare a faptului ca statul roman le-a impus un nivel maxim al dobanzii egal cu indicele EURIBOR la 3 luni plus o marja de 4% sau cu ROBOR la 3 luni plus 4%.








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri