Mai mult de jumatate dintre romani, respectiv 58%, si-au pierdut increderea in ajutorul statului de a le asigura un sprijin financiar la varsta pensionarii, potrivit rezultatului unui studiu desfasurat de Henley Centre Headlight Vision impreuna cu Aviva pentru anul 2009.
“Neincrederea romanilor in sistemul de stat de pensii este mai mare fata de restul europenilor. Cu toate ca 82% din respondenti considera ca este obligatia statului sa le asigure un trai decent dupa pensionare, acest lucru este privit cu neincredere de marea majoritate a populatiei”, se mentioneaza in comunicatul Aviva Asigurari de Viata.


Astfel, cei mai sceptici sunt locuitorii din zonele Ardeal si Banat-Crisana-Maramures, 65% si respectiv 67% sustinand in mod sigur ca statul nu le va acoperi cheltuielile zilnice la pensie, in timp ce bucurestenii sunt cei mai increzatori, doar 35% dintre acestia declarand acelasi lucru.


Sursa: Aviva Asigurari de Viata

“Daca luam in considerare perioada medie de viata a unei persoane adulte din Romania, 70% din acest timp este petrecut muncind, iar 30% corespunde varstei de pensionare. Pentru a ne asigura ca la pensie beneficiem de acelasi standard de viata similar perioadei active, trebuie sa economisim aproximativ 30% din salariul actual. Cu siguranta ca acest lucru nu este usor pentru majoritatea romanilor, dar trebuie sa constientizam ca procentul de 2% provenit din pensia privata obligatorie (chiar si un maxim de 6%) adaugat la pensia oferita de stat – ca nivel de baza pentru pensionare – nu va cumula cei 30% necesari unui standard ridicat de viata la pensionare”, explica Shah Rouf (foto), CEO Aviva Romania.

El adauga ca acest lucru se poate realiza fie prin detinerea unei pensii facultative sau a unei asigurari de viata cu componenta de economisire pe termen lung.


Potrivit sondajului, cu toate ca 63% dintre romani sunt de parere ca nu vor avea suficienti bani atunci cand se vor pensiona, putini sunt cei care actioneaza in acest sens. In prezent, doar 27% din populatie apeleaza la servicii financiare de economisire pentru a-si imbunatati nivelul de trai la pensionare.

“Situatia actuala ii determina sa se gandeasca la posibilitatea de a munci si dupa varsta normala de pensionare, 61% luand in calcul acest lucru, iar surprinzator este faptul ca 69% dintre aceste persoane au varste cuprinse intre 25 si 34 de ani”, se sepcifica in acelasi comunicat.

In prezent, printre persoanele care se apropie de varsta pensionarii, doar 27% se vor bucura de un trai mai bun, acestia considerand pensia oferita de stat ca fiind mai mult decat suficienta.


Sondajul Consumer Attitudes to Savings a fost intreprins in 2004 in 11 tari, in 2005 in 16 tari, in 21 tari in 2006 si in 2008 in 25 de tari. Incepand din 2006 Romania a fost inclusa in studiu. Tarile in care a avut loc cercetarea in 2008 sunt: Romania, Franta, Irlanda, Lituania, Spania, Ungaria, Cehia, Italia, Polonia, Rusia, Turcia.

Aviva este cel mai vechi grup de asigurari din lume si cel mai mare din Marea Britanie, cu o istorie datand din 1696. Astazi, Grupul Aviva are 54.000 angajati si 50 milioane de clienti in 28 de tari din intreaga lume.

In Romania grupul detine trei companii: Aviva Asigurari de Viata, Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat si Aviva Investors Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri