ING Bank Romania, unul dintre cei 13 dealeri primari de pe piata titlurilor de stat, nu a participat la una dintre licitatiile Ministerului de Finante, la care dobanda era prestabilita, intrucat ar fi iesit pe pierdere cumparand titluri la acea dobanda, a explicat Misu Negritoiu, directorul general al bancii.
“In mod normal, fiecare banca trebuie sa participe la licitatiile de titluri cu o oferta de minim 10% din valoarea totala, dar nivelul dobanzii la care se incheie licitatia este stability in functie de cerere si oferta. Deci noi venim cu o oferta de 10% la o dobanda pe care o consideram adecvata. La acea licitatie nivelul dobanzii era prestabilit, la 5,25% pentru euro, si daca am fi participat ne-ar fi adus pierderi importante”, a declarat Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania.

Banca Nationala a Romaniei a sanctionat, prin avertisment scris, ING Bank Romania si MKB Romexterra Bank, in calitate de dealer primari, pentru neparticiparea la subscriptia publica de titluri de stat din data de 14 august 2009, cand Ministerul Finantelor a plasat obligatiuni denominate in euro pe piata interna.

“BNR ne-a transmis un avertisment scris, este normal pentru ca nu am participat la licitatie, dar in conditiile in care pe piata secundara pretul acelor titluri era de aproximativ 5,6%, iar ei ne dadeau 5,25%, atunci chiar si daca am fi revandut titluri, tot am fi iesit in pierdere”, a adaugat seful ING Bank Romania.

Totusi, cele doua banci pot contesta sanctiunea bancii central, fie la Consiliul de Administratie al BNR, fie direct la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de cel mult 15 zile de la data la care ea a fost comunicata.

“Ministerul Finantelor a stabilit un radament foarte redus. Au mai existat si cazuri in care desi toate bancile au venit cu o oferta de minim 10%, Finantele le-au refuzat pe toate, considerand dobanda prea mare”, a mai explicat Misu Negritoiu.

Ministerul Finantelor Publice a plasat, pe 14 august, prin subscriptie publica obligatiuni de stat denominate in euro, cu maturitate la 4 ani, in valoare de 447 milioane euro, la o rata a dobanzii de 5,25% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri