Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat 3 dintre cele mai importante banci de pe piata locala, BCR, BRD-Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank Romania, motivand decizia prin revizuirea generala a indicatorilor suport ai sistemului bancar romanesc si prin provocãrile legate de calitatea activelor gestionate de aceste banci, care opereaza intr-un mediu dificil.
In cazul Bancii Comerciale Romane, agentia Moody's a coborat cu o treapta ratingul aferent depozitelor in moneda locala, la Baa2/P-2 cu perspectiva stabila, in timp ce ratingul pentru depozitele in valuta a fost mentinut la Baa3/P-3, tot cu perspectiva stabila. Ratingul BCR in ceea ce priveste puterea financiara a bancii a fost mentinut la D, de asemenea cu perspectiva stabila.

In schimb, ratingul BRD ce analizeaza puterea financiara a bancii a fost coborat la D, de la D+ cat era anterior. Ratingul asociat depozitelor in moneda locala ale BRD a fost coborat la Baa2/P-2 (de la A2/P-1), cu perspectiva stabila, in timp ce calificativul aferent depozitelor in valuta a fost mentinut la Baa3/P-3, tot cu perspectiva stabila.

Moody's a reevaluat si calificativele acordate pentru Raiffeisen Bank Romania, astfel ca a redus ratingul asociat depozitelor in moneda locala la Baa3/P-3, cu perspectiva stabila, de la Baa2/P-2 si a mentinut ratingul si perspectiva stabila pentru depozitelor in valuta (Baa3/P-3). Ratingul ce exprima puterea financiara a Raiffeisen Bank Romania a fost pastrat la D.

Agentia de evaluare financiara Moody's mai precizeaza: "Nivelul de stres din sistemul bancar din Romania a crescut din cauza recesiunii puternice din aceasta tara, iar ponderea creditelor neperformante a urcat rapid in ultimele trimestre, atingand aproximativ 13,4% in august 2009 pe baza standardelor locale de clasificare a creditelor (credite clasificare ca indoielnice si pierdere)".

Moody's mai precizeaza ca buna supraveghere a Bancii Nationale a Romaniei ofera confort in ceea ce priveste abilitatea Romaniei de a acorda suport bancilor din sistem. In plus, Moody's mai mentioneaza ca toate cele trei banci analizate, BCR, BRD si Raiffeisen Bank Romania beneficiaza de suportul de la bancile lor mama.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri