Cursul de schimb ar putea cobori pana la nivelul de 4 lei pentru un euro, dar Banca Nationala a Romaniei ar putea fi nevoita sa intervina pe piata pentru a limita aprecierea leului, astfel incat sa nu descurajeze exporturile, sustin economistii Barclays.

"Banca Nationala a Romaniei este increzatoare ca inflatia va scadea in 2010", iar acest lucru este foarte posibil in vizunea analistilor de la Barclays, care sustin ca, "daca leul se va aprecia prea mult, atunci BNR va incerca sa calmeze piata, va diminua rata dobanzii mai rapid si, foarte posibil, va decide sa intervina pe piata valutara".

Estimarea Barclays indica un curs de schimb minim in urmatoarea perioada de aproximativ 4 lei pentru un euro.

Rata anuala a inflatiei s-a plasat, in decembrie, la 4,74%, in timp ce tinta Bancii Nationale pentru 2009 era de 3,5%, plus sau minus 1 punct procentual. Pentru 2010, banca centrala are stabilita ca tinta o inflatiei de 3,5% (intervalul tintit fiind 2,5% - 4,5%).

"Ne asteptam ca presiunile de apreciere a leului sa se intensifice, dar BNR nu vrea ca leul sa se aprecieze prea mult, ci sa ramana competitiv, din cauza ca ar afecta exporturile, care se vor a fi motorul revenirii economice din Romania", precizeaza analistii Barclays in cadrul unui raport publicat in ianuarie.

BNR vrea sa descurajeze importurile pentru ca atunci cand se va relua cresterea economica sa evite revenirea unui deficit de cont curent nesustenabil, cum a fost cel din perioada 2008-2009.

Banca centrala a reluat relaxarea politicii monetare abia la inceputul acestui an, cand a redus dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, pana la 7,5%. "Ne asteptam ca Banca Nationala a Romaniei sa mai reduca dobanda de politica monetara cu inca 1,5 puncte procentuale, pana la 6% pe an", se detaliaza in raport.

"Politica monetara a fost tinuta ostatica de politica fiscala slaba. BNR s-a luptat pentru a tine cadrul macroeconomic unit si a fost nevoita sa tina dobanda de politica monetara sus din cauza instabilitatii politice", au mai explicat analistii Barclays.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri