Valoarea creditelor cu restante acordate populatiei si agentilor economici s-a triplat anul trecut, ajungand la 7,84 miliarde lei (1,85 miliarde euro) la 31 decembrie 2009, cresterea fiind mai rapida pe componenta in valuta.
La finalul lui 2008, volumul restantelor era de circa 2,8 miliarde lei, potrivit datelor publicate de BNR, conform NewsIn.

Astfel, in intervalul decembrie 2008-decembrie 2009, imprumuturile restante au crescut de circa 3,5 ori pe partea creditelor in valuta si de 2,4 ori pe componenta in moneda nationala.

Totodata, ponderea restantelor in volumul creditelor acordate populatiei si agentilor economici a crescut, la sfarsitul lui 2009, la 3,89%, de la 1,4% la finalul anului trecut. La finalul lunii noiembrie, ponderea creditelor cu intarzieri la plata reprezenta circa 4% din sold.

Pe componenta in valuta, evolutia restantelor s-a inversat in ultima luna din 2009, volumul acestora coborand cu 7,65% fata de luna precedenta, pana la 3,5 miliarde lei (820 milioane euro).

Pe de alta parte, volumul restantelor a continuat sa avanseze in decembrie 2009 fata de luna precedenta pe componenta in lei, cu 3,3%, pana la 4,34 miliarde lei (1,03 miliarde euro).

Astfel, la final de noiembrie, volumul imprumuturilor restante era de 4,2 miliarde lei (986 milioane euro) pe componenta in moneda nationala si de 3,79 miliarde lei (887 milioane euro) pe segmentul in valuta, mai arata datele publicate vineri de BNR.

Volumul total al creditelor populatiei si agentilor economici era, la 31 decembrie 2009, de 201,2 miliarde lei (47,6 miliarde euro), in usor declin fata de luna precedenta.

La sfarsitul anului trecut, in volumul imprumuturilor, 79,8 miliarde lei (18,9 miliarde euro) reprezentau credite in moneda nationala, respectiv aproape 40%, iar creditele in valuta ajunsesera la 121,4 miliarde lei (28,7 miliarde euro).

Pentru datele prezentate de BNR in studiul lunar privind comportamentul financiar al populatiei si agentilor economici in profil teritorial, creditele restante nu includ pozitii extrabilantiere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri