Procesul de creditare va fi reluat, insa nu intr-un mod brusc sau rigid, ci diferentiat in functie de fiecare banca, chiar daca sistemul bancar este inca "extrem de rigid" in ce priveste creditarea, a spus Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Centrale.
"Bancile sunt inca extrem de reticente in ce priveste creditarea. Nu am trecut in jos, ca influenta a dezinflatiei, pentru ca mai devreme sau mai tarziu va fi reluata, diferentiat pe banci", a afirmat Isarescu.

El a adaugat ca reluarea creditarii se va instala treptat si "nu va exista o linie de demarcatiei".

Anul trecut, creditul neguvernamental a crescut in termeni nominali cu doar 0,9%, dar a scazut in termen reali cu 3,6%, dupa ce in 2008 s-au atins rate anuale de crestere de peste 60%.

Urmatoarele sedinte de politica monetara ale Consiliului de Administratie al BNR sunt programate pentru 29 martie, 4 mai si 30 iunie.

Referitor la situatia economiei romanesti, guvernatorul BNR a mentionat ca regresul inregistrat anul trecut a fost inevitabil, in contextul supraincalzirii existente in 2007 si 2008.

Intrebat cum vede evolutia ratei somajului in perioada urmatoare, in conditiile in care estimeaza ca avansul economic va reveni la potential abia in 2011, guvernatorul BNR a amintit de o declaratie a sefului misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, care estima ca ar putea fi inregistrat un interval de 3-6 luni intre iesirea din recesiune si momentul in care somajul incepe sa scada.

"Nu stim cum va arata economia Romaniei la iesirea din criza, ne uitam la altii. S-ar putea sa avem aceeasi maniera de comportament", a mai spus Isarescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri