Isarescu, despre ajutorul dat datornicilor la banci: Un prim pas spre impozitul diferentiat

Schema fiscala privind restructurarea creditelor reprezinta un prim pas spre diferentierea impozitarii, prin limita de venit de 1.600 de lei impusa pentru clientii bancilor care pot beneficia de reducerea impozitului, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.

Ajutorul pentru datornici = o masura populista care ataca „inima” individului: respectul de sine

"In ultima instanta, daca persoanele carora i se adreseaza aceasta masura sunt limitate la 1.600 lei, este un prim pas spre diferentierea inpozitarii", a spus Isarescu. Anterior, el a afirmat ca bancile nu ar avea motive prudentiale sau de afaceri pentru a reesalona creditele fara restante, dar ar putea sa aleaga o usurare a platilor pentru clientii care "gafaie" si sunt aproape de neperformanta, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Luni seara, la finalul discutiilor cu FMI, premierul Victor Ponta a confirmat informatiile transmise anterior privind programul de stimulare a consumului pregatit de Guvern, care prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai dupa expirarea perioadei de reesalonare.

Sistemul este optional pentru banci, iar Guvernul nu a anuntat ca ar fi incheiat vreo intelegere cu institutiile de credit. Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionand aplicarea doar la creditele fara intarzieri la plata sau cu intarzieri de cel mult 90 de zile.

Citeste si:
BNR a redus dobânda cheie pentru a încuraja creditarea
BNR a redus dobânda cheie...

Operatiunea trebuie sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate si nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul in lei aferent valutei in care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani.

Ponta a aratat ca FMI considera ca decizia Guvernului de a sprijini pe o perioada de doi ani persoanele care au credite va conduce la o crestere a creditarii si a consumului. Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania considera ca ajutorul fiscal pentru populatia cu venituri sub medie si credite bancare ridica problema echitatii, insa este o masura care va incuraja rambursarile.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri