Delasarea si lipsa de perseverenta, des intalnite "pe malurile Dambovitei", exista si in randul angajatilor BNR, spune Mugur Isarescu, aratand ca generatia pe care o reprezinta, aflata in prag de pensionare, trebuie sa faca loc tinerilor si are datoria, "pe ultima suta", sa formeze noii lideri.
"Actionam intr-un mediu romanesc si mediul asta isi spune cuvantul. Delasarea apare la noi, indolenta, una din marile pacoste ale comportamentului in aceasta tara, lucrul neterminat il vezi in Romania pe la toate colturile. Perseverenta insuficienta, ca sa nu zic altfel. Sunt delicat, de fapt, iarasi legat de delasare si lipsa de perseverenta, nu este calitatea primordiala pe malurile Dambovitei. Nu pot sa spun ca in aceasta institutie ele nu exista. Simt si eu, fiind conducator, iti trebuie metode diverse, ba sa-i zgudui, ba sa-i mai stimulezi, ba sa-i mai ironizezi cateodata. Nu exista o metoda usoara de a impinge lucrurile inainte", a declarat joi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu la seminarul "Cultura institutionala - element cheie in sustinerea performantei" organizat de BNR, scrie Mediafax.

Isarescu spune ca la banca centrala se incearca inlocuirea metodei dupa zicala "meseria se fura" cu metoda "daca nu stii, te invat, daca nu poti, te ajut, daca nu vrei, te conving, daca nu, te dau afara".

"Sau cu usoara adaptare, de exemplu, daca nu stii te perfectionezi sau te perfectionez. Daca nu poti, iti ofer indrumare, daca nu vrei te evaluez si te salarizez in consecinta", a completat Isarescu.

O alta directie de actiune este alinierea cadrului si politicii interne pentru a indrepta institutia spre o cultura de tip deschis, precum alte banci centrale din lume, care sunt in general relativ deschise, discrete, vigilente si profesioniste.

BNR va implementa, cu ajutorul unei firme specializate, un nou sistem de salarizare, promovare si evaluare a competentelor salariatilor.

"Am mai incercat acum vreo 10 ani, dar nu a prea mers. S-a facut o jumatate de pas inainte, dar multe rigiditati. Speram ca acum lucrurile sa fie mai bine pregatite", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR este de parere ca noii angajati trebuie selectati cu grija, dar nu cu examene "tipicariste", ci in urma unei evaluari mai generale si a unei discutii din care sa reiasa daca acel candidat imbratiseaza valorile institutiei. Isarescu a mentionat ca inclina spre o asemenea abordare si datorita faptului ca a continuat cu profesia de dascal si a mentinut legatura cu studentii.

Totodata, salariatii trebuie evaluati in functie de performanta, de integritatea morala si loialitatea fata de institutie, iar conducatorii promovati trebuie sa-si adapteze comportamentul pentru a indeplini obiectivele institutiei, dar mentinand in acelasi timp un climat de lucru motivator.

"Zbiri, oameni nervosi, care nu au incredere in ceilalti, care sa isi arate numai superioritatea profesionala nu sunt bineveniti. Este o alta maniera de a discuta cu subalternii, care cred ca are mult mai mare eficienta decat, sa numesc asa, terorist de serviciu. Asta nu inseamna nici relaxare, nici ingaduinta exagerata. Recompensarea si promovarea sa fie realizate prin raportare directa la performanta", a mai spus Isarescu.

Amintind ca profesionistii din generatia lui se pensioneaza rand pe rand, seful bancii centrale pledeaza pentru un schimb de stefeta, sa se lase loc celor tineri, si afirma ca este chiar de datoria vechii generatii sa-i formeze pe acestia ca lideri.

"Generatia mea se apropie de pensionare, ma despart de fosti colegi. Uneori, nu neaparat cu lacrimi in ochi, dar cu nostalgia anilor care au trecut. Sunt oameni cu care am plecat la drum in '90, se pensioneaza rand pe rand si trebuie sa facem loc tineretului. Este chiar de datoria noastra, pe ultima suta de metri, sa ii formam pe acesti noi lideri, sa le dezvoltam spiritul de conducere", a mai spus guvernatorul BNR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri